ΑΘΗΝΑ
05:31
|
03.05.2024
Οι κατηγορίες αφορούν σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων και ασέλγεια. Ποινική δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος επτά εργαζομένων στην ΜΚΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα κακουργηματικού βαθμού σε βάρος δύο ανηλίκων (15 ετών και έναν που είναι σήμερα 19 ετών) οι οποίοι φιλοξενούνταν στην Κιβωτό του Κόσμου και για πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα απαγγέλθηκαν σήμερα στον πατέρα Αντώνιο της «Κιβωτού του Κόσμου». Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σήμερα, ένα εξάμηνο μετά το ξέσπασμα της πολύκροτης υπόθεσης με καταγγελίες για κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις και αυταρχική έως και βάναυση συμπεριφορά σε βάρος ανηλίκων από τον ίδιο και μέλη του προσωπικού. Ποινική δίωξη για αδικήματα απαγγέλθηκαν και σε άλλα επτά άτομα που εργάζονται στην οργάνωση.

Ειδικότερα, η δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία για τον ιερωμένο με βάση το υλικό της δικογραφίας που σχημάτισε η Εισαγγελία Ανηλίκων αφορά το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση, με χρόνο τέλεσης των πράξεων που του αποδίδονται από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Βαρύνεται επίσης και με το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε όσες πράξεις καταλογίζονται στους εργαζόμενους – συγκατηγορούμενους του. Σύμφωνα με την δικογραφία, το κακούργημα σε βάρος του ιδρυτή της Κιβωτού αφορά έναν 19χρονο, σήμερα, πρώην φιλοξενούμενο σε σπίτι της Κιβωτού σε πόλη της επαρχίας και για ένα αγόρι 15 ετών.

Η δικογραφία για τον πατέρα Αντώνιο έχει ήδη διαβιβαστεί σε Ανακριτή ο οποίος θα διενεργήσει κύρια ανάκριση για την υπόθεση της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και θα καλέσει τον κατηγορούμενο σε απολογία.

Παράλληλα η Εισαγγελία με την δίωξη που άσκησε στρέφεται πλην του ιερρωμένου και κατά επτά υπαλλήλων της Κιβωτού, τρεις από χώρους στην Αθήνα, δύο από τον Βόλο και δύο από την Χίο, οι οποίοι με βάση την δίωξη που ασκήθηκε είναι αντιμέτωποι με πλημμελήματα που αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Οι κατηγορίες, ανά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα:

  • Βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή
  • Επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή
  • Απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή
  • Απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή
  • Έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή
  • Συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή.

Η Εισαγγελία αποδίδει ηθική αυτουργία σε όλες τις πράξεις των κατηγορουμένων, στον ιδρυτή του ΜΚΟ καθώς θεωρεί ότι όλες οι κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών ήταν «κεντρική» πολιτική της Κιβωτού , η ηγεσία της οποίας συναινούσε και ενθάρρυνε τις «τιμωρίες» των φιλοξενούμενων της.

Διαχωρισμός δικογραφίας ενόψει πιθανής παραγραφής

Το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τις πράξεις των υπαλλήλων με την προτροπή και ανοχή του πατέρα Αντώνιου έχει χρόνο τέλεσης των πράξεων από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022 και καθώς προκύπτει κίνδυνος παραγραφής, η δικογραφία διαχωρίστηκε ώστε η υπόθεση, που θα εκδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, να προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με εντολή της Εισαγγελίας έχουν εξαχθεί αντίγραφα της δικογραφίας τα οποία αποστέλλονται στις Εισαγγελίες Πειραιά και Χίου προκειμένου να προβούν στις δέουσες ενέργειες για στοιχεία από την έρευνα των Εισαγγελέων Ανηλίκων που φαίνεται να αφορούν άλλες αξιόποινες πράξεις, που δεν σχετίζονται με εκείνες που αποδίδονται στους επτά υπαλλήλους, που αφορούν άλλα πρόσωπα εργαζόμενους και τρόφιμους.

Η έρευνα για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο μετά από καταγγελίες που έγιναν διενεργήθηκε από τις Εισαγγελείς Ανηλίκων Κατερίνα Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή οι οποίες έλαβαν καταθέσεις και μελέτησαν άλλα στοιχεία.

Με την ολοκλήρωση του έργου τους η δικογραφία διαβιβάστηκε στην επικεφαλής της ποινικής δίωξης Εισαγγελέα, προκειμένου να μελετήσει το υλικό και να προχωρήσει την ποινική διαδικασία καθώς οι εμπλεκόμενοι είναι ενήλικοι και επομένως δεν είχαν αρμοδιότητα οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν φιλοξενούμενοι σε δομές της Κιβωτού και κλήθηκαν σε εξηγήσεις ως ύποπτοι τόσο ο πατέρας Αντώνιος όσο και οι υπάλληλοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα