ΑΘΗΝΑ
20:54
|
02.05.2024
Οι έρευνες της αστυνομίας σέρνονται εδώ και δύο χρόνια από την εκτέλεση του αστυνομικού συντάκτη, Γιώργου Καραίβάζ. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναρωτιούνται γιατί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερωτηματικά για τη στάση των ελληνικών αρχών σε ό,τι αφορά τις άκαρπες (ως σήμερα…) έρευνες για τους εκτελεστές του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ θέτουν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» λίγες μέρες πριν την δεύτερη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του στις 9 Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Καλούν τις ελληνικές διωκτικές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Europol επειδή μπορεί να παράσχει τεχνική βοήθεια αλλά και να διασφαλίσει την διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας».

«Έχουν κάτι να κρύψουν οι ελληνικές αρχές σχετικά με τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά στην αστυνομία; Είναι ασυνήθιστο στην Ευρώπη να βλέπουμε μια έρευνα αυτού του είδους να σημειώνει τόσο μικρή πρόοδο» τονίζει ο επικεφαλής ΕΕ και Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» .

Και συνεχίζει με νόημα:

«Μια εμπιστευτική αστυνομική αναφορά που περιείχε αποδεικτικά στοιχεία για διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων αστυνομικών (μερικοί από αυτούς υψηλόβαθμους), πολιτικών και δικτύων οργανωμένου εγκλήματος διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, αρκετοί Έλληνες ερευνητές ανέφεραν ότι, τον Απρίλιο του 2022, ο ταξίαρχος Δημήτρης Ντάβαλος, αστυνομικός ύποπτος για συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα, διορίστηκε διευθυντής αστυνομικής ασφάλειας, μια από τις πιο σημαντικές θέσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ανέφεραν επίσης ότι, λίγες μέρες μετά την προαγωγή αυτή, ο Ντάβαλος απέλυσε τους επικεφαλής των τμημάτων ανθρωποκτονιών και εκβιασμών και ζήτησε να ενημερωθεί άμεσα για την πρόοδο των ερευνών για την «ελληνική μαφία», κατά παράβαση των εσωτερικών αστυνομικών κανονισμών».

Νέο εύρημα… δύο χρόνια μετά

Στο μεταξύ σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ αναφέρει πως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εντόπισαν στοιχεία για την ταυτότητα και τα κίνητρα των αυτουργών της δολοφονίας του δημοσιογράφου καταγράφοντας την κίνηση ενός βαν που όπως διαπιστώθηκε μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ στον Άλιμο και το οποίο φαίνεται πως «ρίχνει φως» σε μέρος της έρευνας που αργοσέρνεται εδώ και δύο χρόνια.

Το όχημα φέρεται πως εντοπίστηκε, σε δεύτερη φάση εξέτασης του υλικού των καμερών, να συνοδεύει στη λεωφόρο Ποσειδώνος και σε άλλα σημεία, τη μηχανή που επέβαιναν οι δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου. Δεν αποκλείουν ότι ένας από τους δολοφόνους επιβιβάσθηκε στο συγκεκριμένο όχημα.

Κατά ανεπιβεβαίωτες από επίσημες πηγές πληροφορίες υπήρξαν ευρήματα για μία εταιρεία κι έναν ιδιώτη που φαίνεται να σχετίζονται με το ύποπτο βαν που συνόδευε τη μοτοσυκλέτα των εκτελεστών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα