ΑΘΗΝΑ
14:04
|
25.04.2024
Η Ε.Ε. επέτρεψε πέρυσι αδασμολόγητες εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δημιουργώντας ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού για τους αγρότες της ανατολικής Ευρώπης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Βούλγαροι και Ρουμάνοι αγρότες απέκλεισαν σήμερα τις συνοριακές διελεύσεις με την Ουκρανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φθηνά ουκρανικά σιτηρά που έχουν κατακλύσει την αγορά της Ε.Ε., ανέφερε το Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο.

Οι Βρυξέλλες επέτρεψαν πέρυσι τις αδασμολόγητες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα για να βοηθήσουν το Κίεβο να φτάσει στις αγορές του στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των σιτηρών έμεινε και συσσωρεύτηκε στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Εθνική Ένωση Παραγωγών Σιτηρών ξεκίνησε τετράωρη διαμαρτυρία στις βουλγαρικές πόλεις Ρούσε και Καρντάμ. Παράλληλα, αγροτικές οργανώσεις στη Ρουμανία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώρα.

Αγρότες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη επιρρίπτουν την ευθύνη για την πτώση των τιμών των εγχώριων σιτηρών στην εισροή τεράστιων ποσοτήτων ουκρανικών σιτηρών που αρχικά προβλεπόταν να κατευθυνθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία έγιναν φθηνότερα, καθώς ήταν πιο δύσκολο να πουληθούν μακρύτερα. Επιπλέον, η Ε.Ε. ήρε τους δασμούς για τα γεωργικά προϊόντων της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν κατακόρυφα, προκαλώντας ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού για τους αγρότες της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Βουλγαρικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών, Ίλια Προντάνοφ, περίπου 3,5 εκατομμύρια τόνοι βουλγαρικού σιταριού και πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι ηλιόσπορων κάθονται στις αποθήκες αυτή τη στιγμή, καθώς οι αγρότες της χώρας δεν μπορούν να πουλήσουν τις καλλιέργειές τους και έχουν μεγάλες ζημιές.

Ρουμάνοι και Βούλγαροι αγρότες προτρέπουν τις Βρυξέλλες να μην επεκτείνουν το καθεστώς αφορολόγητου των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων χωρίς τουλάχιστον να εισαγάγουν κανονισμούς για τον περιορισμό των υπερβολικών εισροών, όπως ποσοστώσεις, δασμούς αντιντάμπινγκ και άλλους δασμούς.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η άρση των εισαγωγικών δασμών και των φραγμών στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων με την Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν κοινή δέσμευση της Ε.Ε., αλλά τα κράτη μέλη που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στη χώρα έχουν επωμιστεί τον αντίκτυπο της στήριξης.

Την περασμένη εβδομάδα, Βούλγαροι αγρότες απέκλεισαν δρόμους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, απαιτώντας να μην επεκταθεί στη Βουλγαρία ένας κανονισμός της Ε.Ε. που απαλλάσσει τα ουκρανικά σιτηρά από εισαγωγικούς δασμούς.

Στις 30 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τους αγρότες σε γειτονικές με την Ουκρανία χώρες που πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας μεγάλης εισροής γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα, το Υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα πως η Ουκρανία συμφώνησε να σταματήσει να εξάγει σιτηρά στη χώρα. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες διαμαρτυρίες εκ μέρους των αγροτικών ενώσεων της Πολωνίας.

Τα ουκρανικά σιτηρά μόνο θα περνούν από την Πολωνία για να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες και δεν θα εκφορτώνονται στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα