ΑΘΗΝΑ
00:11
|
03.05.2024
Υπερασπίζονται την απόφαση, αλλά αναγνωρίζουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν αξιολόγησαν σωστά την  έκταση της δύναμης των Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πολυαναμενόμενη αξιολόγηση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, απεστάλη, χθες Πέμπτη, στο Κογκρέσο, στην οποία οι ΗΠΑ υπερασπίζονται μεν την απόφασή τους, αλλά ομολογούν την τεράστια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών τους στο να προβλέψουν την ταχεία επέλαση των Ταλιμπάν.

«Σαφώς δεν τα καταφέραμε καλά», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, μετά την αποστολή της ακόμα απόρρητης έκθεσης στο Κογκρέσο.

Ο Κίρμπι αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατάφερε να προβλέψει «πόσο γρήγορα κινούνταν οι Ταλιμπάν σε ολόκληρη τη χώρα» ή «το βάθος των συμφωνιών που έστηναν σε όλη την ενδοχώρα που έπεσε σαν ντόμινο». «Δεν περιμέναμε πόσο γρήγορα θα αναδιπλώνονταν οι αφγανικές δυνάμεις εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν εκτιμήθηκε πλήρως το βάθος της διαφθοράς στις τάξεις των αξιωματικών του αφγανικού στρατού.

Αλλά «το τέλος ενός πολέμου, οποιουδήποτε πολέμου, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, σίγουρα όχι μετά από 20 χρόνια», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν άξιζε να γίνει – να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος στο Αφγανιστάν».

Σε μια αποχαρακτηρισμένη περίληψη της έκθεσης, ο Λευκός Οίκος εκτοξεύει μομφές για τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τον τρόπο με τον οποίο η προγραμματισμένη απόσυρση το 2021 μετατράπηκε σε καταστροφή, με αποκορύφωμα την βιαστική εκκένωση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Η αποχωρούσα κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν μια ημερομηνία αποχώρησης, αλλά κανένα σχέδιο για την εκτέλεση της επιχείρησης. Και μετά από τέσσερα χρόνια παραμέλησης – και σε ορισμένες περιπτώσεις, σκόπιμης υποβάθμισης – κρίσιμα συστήματα, που θα ήταν απαραίτητα για μια ασφαλή και τακτική αναχώρηση ήταν σε άθλια κατάσταση», ανέφερε το έγγραφο.

«Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και έναν αφγανικό στρατό 300.000 στρατιωτών, η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν υποδηλώνουν ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο — εκτός από την παρουσία ενός μόνιμου και σημαντικά διευρυμένου στρατού των ΗΠΑ – για το Αφγανιστάν», αναφέρεται στην έκθεση.

Παρόλα αυτά, τελικά, τίποτα «δεν θα άλλαζε την τροχιά» της εξόδου και «τελικά, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να στείλει ακόμα μια γενιά Αμερικανών να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο που θα έπρεπε να είχε τελειώσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολύ καιρό», αναφέρει η έκθεση.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου του 2021, συγκλόνισε τους Αμερικανούς και τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς οι Ταλιμπάν υπερκέρασαν τις κρατικές αρχές που είχαν εκπαιδευτεί από τη Δύση μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Δεκατρείς Αμερικανοί στρατιώτες και 170 Αφγανοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στις 26 Αυγούστου στην κατάμεστη περίμετρο του αεροδρομίου, όπου μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση στρατιωτικής αερομεταφοράς κατάφερε να φυγαδεύσει από τη χώρα, μέσα σε λίγες ημέρες, περισσότερους από 120.000 Αμερικανούς και λίγους ντόπιους συνεργάτες τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα