ΑΘΗΝΑ
15:32
|
30.04.2024
Με απεργίες απειλούν οι αξιωματικοί της υπηρεσίας, η οποία στο παρελθόν κατηγορήθηκε για τον βίαιο ξυλοδαρμό μετανάστη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε την Πέμπτη την κατάργηση της πληγείσας από το σκάνδαλο αστυνομικής υπηρεσίας μετανάστευσης και συνόρων (SEF), της οποίας οι αξιωματικοί των συνοριακών δυνάμεων, αβέβαιοι για το μέλλον τους, κίνησαν απεργιακές διαδικασίες κατά τη συνήθως πολυάσχολη περίοδο του Πάσχα.

Οι αξιωματικοί συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια πενθήμερη απεργία την Πέμπτη, αλλά το σωματείο τους ανέστειλε την πρώτη ημέρα δράσης για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση για πακέτα αποζημιώσεων και άλλα θέματα. Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η απεργία θα συνεχιστεί από την Παρασκευή.

Προηγούμενες απεργίες του SEF ανάγκασαν τους επιβάτες να κάνουν ουρές για ώρες και εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα φοβούνται ότι η απεργία κατά τις διακοπές του Πάσχα θα είχε «σημαντικό αντίκτυπο» στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Πριν από τρία χρόνια, ένας Ουκρανός Ιχόρ Χομενιούκ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ενώ βρισκόταν υπό κράτηση της υπηρεσίας στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, οδηγώντας τελικά στην κατάρρευση του SEF, το οποίο επίσης κατηγορήθηκε ότι είναι αναποτελεσματικό, με μετανάστες κατά καιρούς να περιμένουν χρόνια για να κλείσουν ραντεβού. .

Τρεις αξιωματικοί καταδικάστηκαν σε πολλά χρόνια φυλάκιση τον Μάιο του 2021 για τη δολοφονία του Χομενιούκ. Η Βουλή ενέκρινε την κατάργηση του SEF τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αλλά η διαδικασία ήταν αργή.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι οι λειτουργίες του SEF, όπως οι συνοριακοί έλεγχοι και οι έρευνες για εμπορία ανθρώπων, θα κατανεμηθούν μεταξύ των τακτικών αστυνομικών δυνάμεων μέχρι να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, η Πορτογαλική Υπηρεσία για τις Μειονότητες, τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Υπάρχει σαφής διαχωρισμός, με την αστυνομία στη μία πλευρά που θα έχει τη λειτουργία της και την υπηρεσία που θα εκπροσωπεί το όραμα της πολιτικής της προσφυγιάς και της ένταξης (για τους μετανάστες)», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Άνα Καταρίνα Μέντες.

Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος έξι μηνών και στελέχη του SEF θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αντικαταστατών τους, ανέφερε η κυβέρνηση.

Οι ομάδες υπεράσπισης των μεταναστών έχουν εκφράσει ανησυχία για το σχέδιο χρήσης άλλων αστυνομικών δυνάμεων που έχουν κατηγορηθεί για ρατσιστική κακοποίηση στο παρελθόν για την επίβλεψη των συνόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λονδίνο: Νεκρός ένας 13χρονος στην επίθεση με σπαθί- Συνελήφθη ο δράστης

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα