ΑΘΗΝΑ
12:22
|
24.05.2024
Η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην κοινότητα Γκερντέτς της Αλβανίας το 2008 στοίχισε τη ζωή σε 26 άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπόθεση του πρώην υπουργού Άμυνας Φατμίρ Μεντίου, ο οποίος κατηγορείται για την τραγωδία του Γκερντέτς το 2008, όπου η ελεγχόμενη έκρηξη απαρχαιωμένων πυρομαχικών δεν πήγε καλά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 ανθρώποι, οδηγείται σε δίκη πάνω από μια δεκαετία μετά το τραγικό συμβαν.

Οι εκρήξεις του 2008 σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών ενός στρατοπέδου, στην κοινότητα Γκερντέτς, κοντά στα Τίρανα της Αλβανίας. Αμερικανοί και Αλβανοί ειδικοί πυρομαχικών ετοιμάζονταν να καταστρέψουν απαρχαιωμένα πυρομαχικά μέσω μιας σειράς μικρών, ελεγχόμενων εκρήξεων.

Ωστόσο, εκτυλίχθηκε μια αλυσίδα γεγονότων, που οδήγησαν στην ταυτόχρονη έκρηξη ολόκληρου του αποθέματος πυρομαχικών. Η έκρηξη, που ακούστηκε μέχρι τα Σκόπια, σκότωσε 26 άτομα, 300 τραυματίστηκαν, 4.000 εκκενώθηκαν και καταστράφηκαν 2.306 κτίρια.

Η εισαγγελία εξέδωσε αρχικά εντάλματα σύλληψης για τους επικεφαλής πολλών ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών που εμπλέκονται στην αλυσίδα των γεγονότων.

Ο Μεντίου, υπουργός εκείνη την εποχή, παραιτήθηκε αλλά επανεξελέγη βουλευτής το 2009 και η δικαστική διαδικασία εναντίον του απορρίφθηκε καθώς το δικαστήριο υποστήριξε ότι είχε αποκατασταθεί η ασυλία του.

Οι εισαγγελείς δεν ώθησαν το θέμα μέχρι που το Ειδικό Εφετείο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος άνοιξε εκ νέου την υπόθεση εναντίον του 12 χρόνια αργότερα.

Η υπόθεση θα φτάσει τελικά σε μια συνοπτική δίκη- ένας μηχανισμός βάσει της αλβανικής νομοθεσίας που προβλέπει ταχύτερη δικαστική διαδικασία με μικρότερη ποινή εάν κριθεί ένοχος.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο Μεντίου ο οποίος συμμετείχε στην επίβλεψη της αποστρατικοποίησης και της εξάρθρωσης πυρομαχικών και είχε την επίβλεψη των στρατιωτικών προσώπων που διοικούσαν, εξέδωσε αρκετούς κανονισμούς κατά παράβαση του νόμου.

Σύμφωνα με το ειδικό δικαστήριο, έβλαψε τα κρατικά συμφέροντα εμπλέκοντας άδικα δύο εταιρείες που συνεισέφεραν στην αποστρατικοποίηση και κατηγορείται για κατάχρηση καθήκοντος σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και κατάχρηση καθήκοντος σε στρατιωτικό πλαίσιο.

Ο Ντόριαν Ματλίγια, ο δικηγόρος των μελών της οικογένειας των νεκρών στην έκρηξη, δήλωσε ότι η δίκη πρέπει να γίνει παρουσία τους αφού τους αρνήθηκαν το δικαίωμα να παραστούν σε άλλη συνεδρίαση.

«Οι οικογένειες των θυμάτων θα έπρεπε να ήταν εκεί, είχαν τα δικά τους αιτήματα. Το δικαστήριο έπρεπε να είχε απαντήσει σε αυτά τα αιτήματα, κάτι που δεν έκανε. Έχουμε τις δικές μας επιλογές ένστασης. Σίγουρα θα είμαστε παρόντες στην επόμενη συνεδρία, όπου θα είναι ανοιχτή, και δεν θα στερηθεί κανείς την ευκαιρία να συμμετάσχει. Θα παρουσιάσουμε τα αιτήματά μας, τόσο σε σχέση με τη σημερινή απόφαση όσο και στη διαδικασία που θα γίνει με μια συνοπτική δίκη», δήλωσε ο Ματλίγια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ακρίβεια που απασχολεί όλα τα νοικοκυριά

Διακοπή νερού στον Δήμο Αθηναίων την Κυριακή 26 Μαΐου

Ιράν: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν επίθεση κατά του ελικοπτέρου του Ραϊσί

ΔΕΔΔΗΕ: Μηνιαία η καταμέτρηση κατανάλωσης έως το τέλος Ιουλίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα