ΑΘΗΝΑ
22:48
|
10.05.2024
Για φυλετικό ρατσισμό καταγγέλλουν το Κογκρέσο του Τενεσί οι δύο βουλευτές που εκδιώχθηκαν επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας οπλοκατοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν το Κογκρέσο του Τενεσί απέπεμψαν την Πέμπτη δύο αντιπροσώπους των Δημοκρατικών για παραβίαση της κοσμιότητας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οι δύο νομοθέτες ηγήθηκαν εναντίον της οπλοκατοχής στην πολιτεία την περασμένη εβδομάδα, μετά την τελευταία ένοπλη επίθεση σε σχολείο του Νάσβιλ που στοίχησε τη ζωή σε έξι ανθρώπους -τρία παιδιά 9 ετών μεταξύ αυτών.

Μέσα σε μια εξαιρετικά φορτισμένη συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τεταμένες στιγμές, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία ψήφισε την απομάκρυνση των αντιπροσώπων Τζάστιν Τζόουνς και Τζάστιν Πίρσον, δύο νεαρών Αφροαμερικανών νομοθετών.

Το ψήφισμα για την εκδίωξη μιας τρίτης βουλεύτριας των Δημοκρατικών που στάθηκε μαζί τους κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στο πάτωμα του Καπιτωλίου του Τενεσί, της Γκλόρια Τζόνσον, δεν κατάφερε να περάσει κατά μία ψήφο.

Αυτή η διαμαρτυρία ήρθε τέσσερις ημέρες μετά από τη δολοφονική ένοπλη επίθεση σε σχολείο του Νάσβιλ που σκότωσε τρία 9χρονα παιδιά και τρία μέλη του προσωπικού του σχολείου.

Οι διαδηλωτές μπήκαν στο Καπιτώλιο του Τενεσί για να απαιτήσουν από τα μέλη του πολιτειακού Κογκρέσου να ενεργήσουν έπειτα από την πρόσφατη επίθεση. «Τι θέλουμε; Έλεγχο των όπλων! Πότε τον θέλουμε; Τώρα!», φώναζαν στους διαδρόμους.

Οι κ.κ. Τζόουνς και Πίρσον χρησιμοποίησαν τηλεβόα για να καλέσουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «η εξουσία στον λαό», ή «χωρίς δράση, δεν θα υπάρξει ειρήνη», σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι κατέθεσαν τα τρία ψηφίσματα τη Δευτέρα για να εκδιώξουν τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους, λέγοντας ότι έσπασαν τους κανόνες της βουλευτικής κοσμιότητας οδηγώντας τη διαδήλωση στο ισόγειο της Κογκρέσου.

Το Κογκρέσο ψήφισε με αποτέλεσμα 72-25 σύμφωνα με τις γραμμές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την απομάκρυνση του Τζόουνς και 69-26 για την απομάκρυνση του Πίρσον. Αλλά η Τζόνσον γλίτωσε όταν η ψηφοφορία για την αποβολή της ήρθε με 65-30. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την αίθουσα με 75-23 και χρειάζονταν 66 ψήφους για την βουλευτική αποβολή.

Η Τζόνσον μπορεί να γλίτωσε, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα, επειδή σε αντίθεση με τον Τζόουνς και τον Πίρσον, δεν χρησιμοποίησε μεγάφωνο για να ηγηθεί των συνθημάτων κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της περασμένης Πέμπτης, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την πολιτεία.

Αλλά το ζήτημα του φυλετικού ρατσισμού εμφανίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συχνά τεταμένης συζήτησης στο Κογκρέσο.

«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη φυλετική δυναμική σε αυτό που συνέβη σήμερα. Δύο νεαροί μαύροι νομοθέτες εκδιώκονται και η μία λευκή όχι. Αυτή είναι μια δήλωση από μόνη της», είπε ο Πίρσον στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.

Οι τρεις Δημοκρατικοί νομοθέτες οδήγησαν τους διαδηλωτές στο βήμα της Βουλής για να απαιτήσουν αυστηρότερους νόμους για τα όπλα. Οι Ρεπουμπλικάνοι στα ψηφίσματα που ζητούσαν την αποβολή τους, κατηγόρησαν τους τρεις νομοθέτες ότι εμπλέκονται σε «άτακτη συμπεριφορά» και είπαν ότι «εν γνώσει τους και σκόπιμα έφεραν αταξία και ατίμωση στο Κογκρέσο μέσω των ατομικών και συλλογικών τους ενεργειών».

Ο κ. Πίρσον, εξερχόμενος από το πολιτειακό Καπιτώλιο, είπε πως «δεν είναι σύμπτωση πως οι δύο νεότεροι μαύροι βουλευτές και μια από τις ελάχιστες γυναίκες στο σώμα» μπήκαν στο στόχαστρο της διαδικασίας.

Η Τζόνσον, ο Τζόουνς και ο Πίρσον απάντησαν ότι η συμμετοχή στη διαμαρτυρία ήταν εντός των δικαιωμάτων τους στην Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος – το συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Αυτοί, μαζί με άλλα μέλη των Δημοκρατικών, είπαν επίσης την Πέμπτη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες χρησιμοποίησαν τη υπερπλειοψηφία τους για να καταπνίξουν την ομιλία στην αίθουσα και ο Τζόνσον είπε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ενήργησαν όπως έκαναν την περασμένη εβδομάδα.

Πριν εκδιωχθεί, ο Τζόουνς αποδοκίμασε όλη τη διαδικασία.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ σήμερα είναι ένας όχλος λιντσαρίσματος που έχει συγκεντρωθεί όχι για να λιντσάρει εμένα, αλλά τη δημοκρατική μας διαδικασία», είπε ο Τζόουνς.

«Σε κανένα σημείο δεν υπήρξε βία», πρόσθεσε ο Τζόουνς, αναφερόμενος στη διαδήλωση που ηγήθηκε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο πάτωμα της αίθουσας την περασμένη εβδομάδα. «Καμία στιγμή δεν ενθαρρύναμε τη βία. Στην πραγματικότητα αυτό που κάναμε ήταν να σταματήσει η βία με όπλα που τρομοκρατεί τα παιδιά μας μέρα με τη μέρα».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποδοκίμασε τις διαδικασίες, γράφοντας στο Twitter ότι ήταν «σοκαριστικές, αντιδημοκρατικές και χωρίς προηγούμενο».

Αποφάσεις αυτής της φύσης είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο στο Τενεσί δεν είχε αποπέμψει μέχρι σήμερα στη σύγχρονη ιστορία του παρά μόλις δύο βουλευτές, το 1980 και το 2016.

Την 28η Μαρτίου η Όντρεϊ Χέιλ εισέβαλε σε πρωτοβάθμιο σχολείο, το Covenant School, με δυο τουφέκια εφόδου κι ένα πιστόλι, σπέρνοντας τον θάνατο προτού πέσει και η ίδια νεκρή από τις σφαίρες αστυνομικών.

Η τραγωδία, τα κίνητρα της οποίας παραμένουν άγνωστα, προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και επανέφερε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα των όπλων, που αποτελούν πλέον την κυριότερη αιτία θνησιμότητας των ανηλίκων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα στο Τενεσί είπε ότι συγκεντρώνει χρήματα για να υποστηρίξει ειδικές εκλογές για οποιονδήποτε από αυτούς που εκδιώχθηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα