ΑΘΗΝΑ
23:11
|
02.05.2024
Τα έγγραφα περιείχαν αξιολογήσεις στρατευμάτων, χρονοδιαγράμματα για αποστολές όπλων και καταγραφές της δαπάνης πυρομαχικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διαρροή μιας συλλογής απόρρητων εγγράφων που περιγράφουν τον αμερικανικό και τον ΝΑΤΟϊκό πολεμικό σχεδιασμό στην Ουκρανία οδήγησε τον αμερικανικό στρατό στο να ξεκινήσει σχετική έρευνα, ανέφεραν οι New York Times.

Τα έγγραφα, μερικά εκ των οποίων φέραν την ένδειξη «άκρως απόρρητο», περιείχαν, μεταξύ άλλων, αξιολογήσεις στρατευμάτων, χρονοδιαγράμματα για αποστολές όπλων και καταγραφές της δαπάνης πυρομαχικών.

Τα αρχεία εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και ενώ η αρχική τους πηγή παραμένει ασαφής, οι διαρροές έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Πεντάγωνο, το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα για να προσδιορίσει το πώς διέρρευσαν.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το υπουργείο εξετάζει το θέμα», είπε στο πρακτορείο η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι εργάζονται για να αφαιρέσουν το υλικό από το διαδίκτυο.

Ένα από τα έγγραφα με την επισήμανση «άκρως απόρρητο» παρέχει την «Κατάσταση της σύγκρουσης από την 1η Μαρτίου», υποδηλώνοντας ότι οι διαφάνειες είναι αρκετών εβδομάδων. Αν και δεν περιγράφουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, τα αρχεία προσφέρουν μια ματιά στις εκτιμήσεις πληροφοριών των ΗΠΑ για τα επίπεδα ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων, χρονοδιαγράμματα για παράδοση εκπαίδευσης και εξοπλισμού, δεδομένα καιρού, καθώς και δαπάνες πυρομαχικών – συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας HIMARS που παρέχεται από τις ΗΠΑ . Το Πεντάγωνο δεν έχει αποκαλύψει προηγουμένως τον ρυθμό με τον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα πυρομαχικά των συγκεκριμένων συστημάτων.

Ένα άλλο έγγραφο αναφέρει 12 νέες ουκρανικές ταξιαρχίες μάχης –οι οποίες συνήθως αποτελούνται από 4.000 έως 5.000 στρατιώτες– σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ και το μπλοκ του ΝΑΤΟ εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τις 9 από αυτές.

Μια από τις πιο σημαντικές παραβιάσεις πληροφοριών που έγιναν γνωστές από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία πέρυσι, οι διαρροές έρχονται καθώς το Κίεβο φέρεται να προετοιμάζει μια μεγάλη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, με ένα από τα έγγραφα να δείχνει δύο πιθανές διαδρομές για την κίνηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Μερικά από τα έγγραφα φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί, με πολλές διαφορετικές εκδόσεις να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και να δείχνουν εξαιρετικά διαφορετικές εκτιμήσεις για τις απώλειες και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

«Είτε αυτά τα έγγραφα είναι αυθεντικά είτε όχι, οι άνθρωποι θα πρέπει να φροντίζουν για οτιδήποτε δημοσιεύεται από ρωσικές πηγές», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής Ρωσικών Σπουδών στο CNA, ένα αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο, σύμφωνα με τους NYT.
Όπως αναφέρουν οι Times, ένα από τα έγγραφα ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί 16.000 έως 17.500 Ρώσοι στρατιώτες ενώ η Ουκρανία είχε υποστεί έως και 71.500 θανάτους στρατιωτών. Το Πεντάγωνο και άλλοι αναλυτές έχουν αναφέρει πως εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει περισσότερους από 200.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ η Ουκρανία έχει περισσότερους από 100.000 νεκρούς και τραυματίες.


Ωστόσο, αναλυτές είπαν ότι μέρη των εγγράφων φαίνονται αυθεντικά και θα παρείχαν στη Ρωσία πολύτιμες πληροφορίες, όπως τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση όπλων και στρατευμάτων, τη συσσώρευσης ουκρανικών στρατευμάτων και άλλες στρατιωτικές λεπτομέρειες, σημειώνουν οι NYT.

Το πρώτο σχόλιο της Μόσχας

«Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την άμεση ή έμμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο CNN.

«Αυτό το επίπεδο συμμετοχής αυξάνεται σταδιακά», πρόσθεσε. «Κρατάμε το βλέμμα μας σε αυτή τη διαδικασία. Λοιπόν, [αυτό] φυσικά και κάνει την όλη ιστορία πιο περίπλοκη, αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της ειδικής επιχείρησης».

Ο Πεσκόφ πάντως δεν αναφέρθηκε άμεσα στα έγγραφα και το περιεχόμενό τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα