ΑΘΗΝΑ
17:14
|
30.04.2024
Η όποια απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης, στους στόχους της οποίας θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και η Κριμαία, θα ληφθεί από το Κίεβο, είπε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας σήμερα στο γερμανικό Funke Media Group, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει προσπάθειες ανακατάληψης της Κριμαίας, πρέπει να ληφθεί εν τέλει από το Κίεβο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επιπλέον στη συνέντευξη ότι στην τρέχουσα σύγκρουση με τη Ρωσία υπάρχουν «δύο στόχοι για τους πολλούς φίλους και εταίρους της Ουκρανίας». Ο πρώτος στόχος είναι να βοηθήσουν το Κίεβο να κερδίσει ξανά εδάφη, που σημαίνει βοήθεια σε μια αντεπίθεση, υποστήριξε ο Μπλίνκεν.

Ο δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας στην ανάπτυξη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ικανοτήτων για να αμυνθεί από οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ρωσικός στρατός θα λάβει υπόψη του τα σχόλια του Μπλίνκεν για τον δικό του σχεδιασμό.

«Παρακολουθούν διεξοδικά όλες τις σχετικές πληροφορίες και τις λαμβάνουν υπόψη κατά τον σχεδιασμό της συνέχισης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», εξήγησε ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίεβο ανησυχεί ότι η σχεδιαζόμενη αντεπίθεση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την «100%» απώθηση της Ρωσίας από τα εδάφη που η Ουκρανία σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου. Προέτρεψε τους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου να μην αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση ως την αποφασιστική στιγμή του πολέμου και τους κάλεσε να διατηρήσουν την υποστήριξή τους ανεξάρτητα από την έκβασή της.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Αλεκσέι Ρέζνικοφ, δήλωσε ότι από τον Απρίλιο ή τον Μάιο, οι δυνάμεις του Κιέβου θα χρησιμοποιήσουν όπλα που προμηθεύτηκαν προσφάτως από χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, για να επιτεθούν σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέμεινε ότι η ουκρανική συζήτηση για μια μεγάλης κλίμακας εαρινή επίθεση που θα στόχευε επίσης την Κριμαία είναι απλώς «προπαγάνδα». Ωστόσο, ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι εάν η χερσόνησος δεχόταν επίθεση, η Ρωσία θα δικαιολογείτο να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα», συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα