ΑΘΗΝΑ
01:39
|
18.05.2024
«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο τέμενος Αλ Άκσα, με ένα θύμα και αρκετούς τραυματίες σε επίθεση στο Τελ Αβίβ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύμα της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την συνεχιζόμενη ισραηλινή προκλητικότητα με αποκορύφωμα επιθέσεις στο τέμενος Αλ Άκσα, έπεσε ένας Ιταλός τουρίστας στο εμπορικό κέντρο του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, με αρκετούς ακόμη τουρίστες να τραυματίζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera. 

Αναλυτικότερα, ο 30χρονος τουρίστας έχασε τη ζωή του καθώς ένα λευκό αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του δρόμου και έπεσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν σε δημοφιλές παραθαλάσσιο πάρκο στο Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους πέντε Ιταλούς και Βρετανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου εφήβου.

«Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Ιταλού πολίτη Αλεσάντρο Παρίνι και αναφέρουν τον πιθανό τραυματισμό άλλων συμπατριωτών τους στην άνανδρη επίθεση στο Τελ Αβίβ. Εκφράζω την έντονη καταδίκη μου για την τρομοκρατία και την εγγύτητά μου στις οικογένειες» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι.

Την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων διέταξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω γενικευμένης πίεσης για την κυβερνητική προσπάθεια περιορισμού της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και και της παραχώρησης μεγαλύτερων εξουσιών στην επιλογή των δικαστών, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Παρασκευή, δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και μια τρίτη τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση με πυροβολισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για καμία από τις δύο επιθέσεις.

Στο πλευρό του Ισραήλ έσπευσσν να ταχθούν οι ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ να δηλώνει πως «η στοχοποίηση αθώων πολιτών οποιασδήποτε εθνικότητας είναι ασυνείδητη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Ισραήλ».

Η κλιμάκωση των εντάσεων έρχεται μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Ακσά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ σε διαδοχικές ημέρες αυτή την εβδομάδα, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης και επιτιθέμενες σε Παλαιστίνιους που συγκεντρώνονταν προκειμένου να προσευχηθούν στο πλαίσιο του Ραμαζανιού.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών στόχων στον Λίβανο και τη Γάζα μετά την εκτόξευση ρουκετών από τις δύο αυτές τοποθεσίες.

«Τους πέταξαν έξω, τους χτύπησαν, τους πέρασαν χειροπέδες και τους έβαλαν χειροπέδες στα πόδια και τα πόδια και τους πέταξαν στο έδαφος σαν σακιά με κρέας» ανέφερε μιλώντας στο Al Jazeera o εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων.

«Θα δείτε ότι οι Παλαιστίνιοι θα αντιδράσουν αμυνόμενοι με κάθε δυνατό μέσο» σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το περιστατικό της Παρασκευής συνιστά «το αποτέλεσμα δεκαετιών ισραηλινής υποταγής, ταπείνωσης και καταπίεσης των Παλαιστινίων».

Σχεδόν 90 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την αρχή του έτους, ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου έχουν καταγραφεί 16 θύματα σε επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα