ΑΘΗΝΑ
15:31
|
26.04.2024
Έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 20 πολιτικοί αντίπαλοι του Τυνήσιου προέδρου Κάις Σαΐντ τους τελευταίους δύο μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα της Τυνησίας την Κυριακή για την απελευθέρωση περίπου 20 αντιπάλων του προέδρου Κάις Σαΐντ που συνελήφθησαν από τον Φεβρουάριο.

Περίπου 300 διαδηλωτές από κόμματα της αντιπολίτευσης κυμάτισαν σημαίες της Τυνησίας και έφεραν πινακίδες με τις εικόνες των κρατουμένων στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, η αστυνομία στη βορειοαφρικανική χώρα έχει συλλάβει περισσότερους από 20 πολιτικούς αντιπάλους και προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, πρώην υπουργών, επιχειρηματιών, συνδικαλιστών και του ιδιοκτήτη του πιο δημοφιλούς ραδιοφωνικού σταθμού της Τυνησίας, Mosaique FM.

Τοπικές και διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα επέκριναν τις συλλήψεις.

Στη συγκέντρωση της Κυριακής, ο Σαμίρ Μπεν Αμόρ, στέλεχος του κόμματος Al-Joumhouri (Ρεπουμπλικανικό), ζήτησε «εθνικό διάλογο για να εκπονηθεί ένα σχέδιο για τη διάσωση της Τυνησίας και την επιστροφή στο δημοκρατικό μονοπάτι».

Ο Σαΐντ, ο οποίος έχει καταλάβει σχεδόν την πλήρη εξουσία από τότε που πάγωσε το κοινοβούλιο και απέπεμψε την κυβέρνηση της Τυνησίας τον Ιούλιο του 2021, ισχυρίζεται ότι οι συλληφθέντες ήταν «τρομοκράτες» που συμμετείχαν σε «συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας».

Οι αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι επανέφερε την αυταρχική εξουσία στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, η οποία ήταν η μόνη δημοκρατία που προέκυψε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Διεθνής Αμνηστία που εδρεύει στη Βρετανία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι αρχές θα πρέπει να απελευθερώσουν τους κρατούμενους που συνελήφθησαν με “αβάσιμες κατηγορίες”.

Η πολιτική κατάσταση στην Τυνησία έρχεται παράλληλα με το αυξανόμενο χρέος και τις αυξανόμενες τιμές των προϊόντων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Τυνησία χρειάζεται επειγόντως να καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας τρομερές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα