ΑΘΗΝΑ
22:12
|
16.04.2024
Την «παράνομη εισβολή» αντιτορπιλικού των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καταγγέλλει το Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τρίτη ημέρα, συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, που διεξάγει η Κίνα κοντά στην Ταϊβάν ως απάντηση στο πρόσφατο ταξίδι της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «προσομοιωμένα πλήγματα» κοντά στο νησί, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, στις οποίες συμμετείχε και το αεροπλανοφόρο Shandong, ανακοίνωσε ο κινεζικός στρατός, σήμερα Δευτέρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε 70 κινεζικά αεροσκάφη και 11 πολεμικά πλοία γύρω από το νησί. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση και ανέθεσαν σε αεροσκάφη, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και πυραυλικά συστήματα ξηράς να ανταποκριθούν σε αυτές τις δραστηριότητες», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε, δε, ότι 35 από τα αεροσκάφη που εντοπίστηκαν, διέσχισαν τη μέση γραμμή του στενού της Ταϊβάν, που θεωρείτε ντε φάκτο σύνορο, και εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας.

Η τριήμερη κινεζική άσκηση με την ονομασία «Joint Sword», η οποία ξεκίνησε το Σάββατο, έχει σκοπό να επαναλάβει την περικύκλωση της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί έδαφός του και έχει απειλήσει να πάρει με τη βία αν χρειαστεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε, χθες Κυριακή, ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τόνισε ότι το Πεκίνο δεν πρέπει να μετατρέψει την επίσκεψη Τσάι «σε κάτι που δεν είναι ή να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να αντιδράσει υπερβολικά».

Σε μια παράλληλη κίνηση, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε, σήμερα Δευτέρα, την αποστολή του αντιτορπιλικού USS Milius, κοντά στα νησιά Σπάρτλι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να προστατέψει την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στη στρατηγική πλωτή οδό.

Το Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί περίπου το 90% της πλωτής οδού, καταδίκασε το πέρασμα ως «παράνομη» εισβολή.

«Το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Milius πραγματοποίησε παράνομη παρείσφρηση στα ύδατα που βρίσκονται δίπλα στον ύφαλο Μιστσίφ, στα νησιά Νάνσα της Κίνας, χωρίς την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Τιάν Γιουνλί εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία παρακολουθεί το πλοίο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Νεμπένζια: Υποκρισία η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Διεθνής Σύνοδος για το Σουδάν στο Παρίσι

Ξεκαθάρισμα… διαφορών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη Χάγη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα