ΑΘΗΝΑ
06:09
|
27.07.2024
Διπλωμάτες είπαν στο CNN ότι είναι απογοητευτικό και επιβλαβές για τη φήμη των ΗΠΑ να βλέπει κανείς αυτές τις πληροφορίες να εκτίθενται δημόσια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες υποδεικνύουν πως οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν όχι μόνο εχθρούς, αλλά και συμμάχους με αποτέλεσμα Αμερικανοί αξιωματούχοι να φοβούνται ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ευαίσθητες πηγές και να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους εταίρους της, ανέφερε το CNN.

Ορισμένα από τα έγγραφα, τα οποία, σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι αυθεντικά, αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ υπέκλεπταν αξιωματούχους συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

Άλλα έγγραφα, αναφέρει το δημοσίευμα, αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν διεισδύσει στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αλλά και στην Wagner Group, σε μεγάλο βαθμό μέσω υποκλοπών επικοινωνιών και ανθρώπινων πηγών, οι οποίες θα μπορούσαν τώρα να αποκοπούν ή να κινδυνεύσουν.

Παράλληλα, άλλα έγγραφα περιγράφουν βασικές αδυναμίες στον οπλισμό, την αεράμυνα και το μέγεθος και την ετοιμότητα των ουκρανικών στρατευμάτων και η διαρροή τους θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής ενόψει μιας αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. Η Ουκρανία έχει ήδη τροποποιήσει ορισμένα από τα στρατιωτικά της σχέδια λόγω της διαρροής, δήλωσε στο CNN πηγή προσκείμενη στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


Το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει μια «διυπηρεσιακή προσπάθεια» για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της διαρροής, δήλωσε την Κυριακή η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ.

Τα έγγραφα εμφανίστηκαν διαδικτυακά τον περασμένο μήνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Discord, σύμφωνα με στιγμιότυπα οθόνης των αναρτήσεων που εξετάστηκαν από το CNN. Οι αναρτήσεις είναι φωτογραφίες τσαλακωμένων εγγράφων που τοποθετούνται πάνω από περιοδικά και περιβάλλονται από άλλα τυχαία αντικείμενα. Είναι σαν να τα είχαν διπλώσει βιαστικά και να τα έκρυψαν σε μια τσέπη πριν τα βγάλουν από την ασφαλή τοποθεσία, στην οποία βρίσκονταν, είπε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει αυτού του είδους τα έγγραφα.

Διπλωμάτες από ορισμένες από τις αναφερόμενες χώρες είπαν στο CNN ότι ήταν απογοητευτικό -και επιβλαβές για τη φήμη των ΗΠΑ- να βλέπει κανείς αυτές τις πληροφορίες να εκτίθενται δημόσια.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να μοιραστούν μαζί μας μια εκτίμηση ζημιών τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε την εκτίμησή τους. Αυτή τη στιγμή κάνουμε τα δικά μας», δήλωσε, σύμφωνα με το CNN, ένας αξιωματούχος από μια χώρα που είναι μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes, η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Μελετούμε αυτά τα έγγραφα για να καταλάβουμε εάν κάποια από τις πληροφορίες προέρχεται από τη συλλογή μας», είπε ο αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ίδιας χώρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργώντας προβλήματα στο Κίεβο.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι είναι ιδαιτέρως ανησυχητικό το να διαρρέει ένα έγγραφο με τον τίτλο: «Ρωσία-Ουκρανία: Η μάχη για την περιοχή του Ντονμπάς πιθανότατα οδεύει προς αδιέξοδο κατά τη διάρκεια του 2023».

«Τα [εδαφικά] κέρδη για την Ουκρανία θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά δεν βοηθάει να αποκαλυφθεί δημόσια η μυστική αξιολόγηση των ΗΠΑ που υποδεικνύει ένα πιθανό αδιέξοδο για ένα έτος», είπε, σύμφωνα με το CNN, ο αξιωματούχος.

Παρακολούθηση των επικοινωνιών του Ζελένσκι

Το CNN εξέτασε 53 έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία όλα φαίνεται να έχουν παραχθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Ένα έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποκλέψει επικοινωνίες του Ζελένσκι. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σχολίασε, σύμφωνα με το CNN, μια πηγή κοντά στον Ζελένσκι, αλλά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι βαθιά απογοητευμένοι για τη διαρροή.

Το έγγραφο αναφέρει πως ο Ζελένσκι στα τέλη Φεβρουαρίου «πρότεινε να χτυπήσουν ρωσικές τοποθεσίες ανάπτυξης στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας» χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει όπλα μεγάλης εμβέλειας ικανά να φτάσουν τόσο μακριά.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι τα έγγραφα που έχουν κυκλοφορήσει δεν είναι αυθεντικά, δεν έχουν «καμία σχέση με τα πραγματικά σχέδια της Ουκρανίας» και βασίζονται σε «μεγάλο όγκο εικονικών πληροφοριών» που διαδόθηκαν από τη Ρωσία.

Προβληματισμός στην Σεούλ:

Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει αξιοσημείωτα λεπτομερώς, σύμφωνα με το CNN, μια συνομιλία μεταξύ δύο ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας σχετικά με τις ανησυχίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας σχετικά με αίτημα των ΗΠΑ για πυρομαχικά.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι η προμήθεια των πυρομαχικών, τα οποία οι ΗΠΑ θα έστελναν στη συνέχεια στην Ουκρανία, θα παραβίαζε την πολιτική της Νότιας Κορέας να μην παρέχει όπλα σε εμπόλεμες χώρες. Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας από τους αξιωματούχους πρότεινε στη συνέχεια να παρακάμψουν αυτό το κώλυμα, πουλώντας τα πυρομαχικά στην Πολωνία.

Το έγγραφο έχει ήδη πυροδοτήσει διαμάχη στη Σεούλ, με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους να δηλώνουν στους δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να θίξουν το θέμα στην Ουάσιγκτον.

Έγγραφα αναφέρουν παρακολούθηση και της Μοσάντ

Σύμφωνα με το CNN, αξιωματούχοι από άλλες χώρες σχεδιάζουν επίσης να θίξουν το θέμα στην Ουάσιγκτον, αλλά περιμένουν ακόμη να δουν πώς θα σχολιάσει η κυβέρνηση Μπάιντεν τις διαρροές.

Ένα ακόμα έγγραφο, το οποίο φέρεται να παρήχθη από τη CIA και να προέρχεται από υποκλοπές επικοινωνιών, αναφέρει πως η Μοσάντ, ενθάρρυνε διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου- «συμπεριλαμβανομένων πολλών ρητών εκκλήσεων για δράση».


Το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απάντησε εκ μέρους της Μοσάντ το πρωί της Κυριακής, αποκαλώντας την έκθεση «θλιβερή και χωρίς καμία απολύτως βάση».

«Η Μοσάντ και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της δεν ενθάρρυναν –και δεν ενθαρρύνουν– το προσωπικό της υπηρεσίας να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, σε πολιτικές διαδηλώσεις ή σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Μοσάντ και το ανώτερο προσωπικό της δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα των διαδηλώσεων», συμπληρώνει.

Ένα άλλο απόρρητο έγγραφο, με τίτλο «Ισραήλ: Δρόμοι για την παροχή θανατηφόρου βοήθειας στην Ουκρανία», αναφέρει πως το Ισραήλ «πιθανότατα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου βοήθειας υπό την αυξημένη πίεση των ΗΠΑ ή [ή χάρη σε] μια αντιληπτή υποβάθμιση» των σχέσεών του με τη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα