ΑΘΗΝΑ
00:49
|
09.05.2024
Φως στη μακρόχρονη σύγκρουση φαίνεται, με τη μεσολάβηση του Ομάν, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ανταρτών Χούθι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελπίδες για διέξοδο στην μακρόχρονη σύγκρουση στην Υεμένη, προδιαγράφουν οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ αντιπροσωπειών της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν με αξιωματούχους των Χούθι, την ίδια ώρα που αναζωπυρώνονται οι ελπίδες ειρήνευσης μετά την πρόσφατη αποκατάσταση των δεσμών Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Η επίσκεψη των αντιπροσωπειών από το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία, στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, σηματοδοτεί πρόοδο στις διαβουλεύσεις, οι οποίες διεξάγονται παράλληλα με τις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Οι απεσταλμένοι του Ομάν και της Σαουδικής Αραβίας, που έφτασαν στην Σαναά αργά του Σαββάτου, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, Μαχντί αλ-Μασάτ, για συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την άρση του αποκλεισμού, που έχει επιβάλει ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στα λιμάνια της Υεμένης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των Χούτι SABA.

Ο Πρόεδρος Μασάτ επανέλαβε ότι το κίνημά του επιδιώκει μια «έντιμη ειρήνη» και ότι οι Υεμενίτες θέλουν «ελευθερία και ανεξαρτησία», ανέφερε το SABA.

Ο Μοχάμεντ αλ Μπουκαΐτι, ηγέτης των Χούθι, ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ότι οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν θα συζητήσουν «τρόπους για την επίτευξη συνολικής και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», τονίζοντας ότι η επίτευξη μιας έντιμης ειρήνης μεταξύ των Χούθι και της Σαουδικής Αραβίας θα αποτελούσε «θρίαμβο και για τα δύο μέρη» και προέτρεψε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για να «διατηρήσουν μια ειρηνική ατμόσφαιρα και να προετοιμαστούν να γυρίσουν σελίδα».

Ο Hans Grundberg,  απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, περιέγραψε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στη Σαναά, ως το πιο κοντινό έως τώρα βήμα για «πραγματική πρόοδο προς τη διαρκή ειρήνη», από την έναρξη του πολέμου.

«Είναι μια στιγμή που πρέπει να αξιοποιηθεί και να χτιστεί και μια πραγματική ευκαιρία για να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης»,  είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα