ΑΘΗΝΑ
18:50
|
04.05.2024
Πόλη προπύργιο του κινήματος ενάντια στους πραξικοπηματίες χτυπήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πόλης της Μιανμάρ, που αποτελεί προπύργιο του κινήματος ενάντια στη χούντα που διοικεί τη χώρα, εξαπέλυσε ο στρατός, σήμερα Τρίτη.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις από τότε που ο στρατός ανέλαβε πραξικοπηματικά τον έλεγχο της χώρας, τον Φεβρουάριο του 2021.

Επικαλούμενες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής Σαγκάινγκ – περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά της κύριας πόλης Γιανγκόν – οι ειδήσεις ανέφεραν ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, έχασαν τη ζωή τους στο μπαράζ που εξαπέλυσε ο στρατός στην πόλη Παζιγκβι.

Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του Al Jazeera, η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί για τα εγκαίνια ενός διοικητικού γραφείου, και άφησε πίσω της 40 νεκρούς, αριθμό που αναμένεται να αυξηθεί όπως εκτιμά. «Όλες οι αναφορές συμφωνούν ότι το χτύπημα έγινε εναντίον αμάχων και όχι κάποιου στρατιωτικού στόχου», προσθέτει.

Το ρεπορτάζ του BBC κάνει λόγο για 53 θύματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 15 γυναίκες και πολλά παιδιά.

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει κατηγορηθεί για αδιάκριτες δολοφονίες αμάχων καθώς εμπλέκεται σε μεγάλες επιθέσεις στην προσπάθειά του να καταστείλει την ένοπλη αντίσταση ενάντια στο πραξικόπημα.

Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους «τρομοκράτες» που πολεμούν ενάντια στην κυριαρχία του.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021, ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι, προκαλώντας ειρηνικές διαμαρτυρίες που οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν με αιματηρή βία που κλιμακώθηκε από τότε και χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών και άλλους ως εμφύλιος πόλεμος.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί καθώς ο στρατός εντείνει τις επιθέσεις πυροβολικού και τις αεροπορικές επιδρομές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα