ΑΘΗΝΑ
04:27
|
21.05.2024
Μάστιγα καταντά το ριζικό κλάδεμα των δέντρων στην Αθήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πουλιά και τις φωλιές τους σε περίοδο αναπαραγωγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον άμεσο τερματισμό της καταστροφής των αστικών δέντρων διά του ριζικού… «κλαδέματος» που κάνουν οι υπηρεσίες πρασίνου δεκάδων δήμων της Αθήνας ζητά με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, επικαλούμενη τις καταγγελίες δεκάδων πολιτών για ριζικά «κλαδέματα» σε περίοδο αναπαραγωγής πολλών πουλιών.

«Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος οι κάτοικοι της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας καθώς πολλοί Δήμοι επιμένουν στα δραστικά κλαδέματα αστικών δέντρων, μεσούσης της άνοιξης και της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών» επισημαίνει εύλογα στην ανακοίνωσή της Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Κλαδεύουμε έτσι τα δένδρα λόγω έλλειψης πόρων» - dasarxeio.com

Τονίζει πως ήδη από τα μέσα Μαρτίου έχουν αρχίσει τα απαράδεκτα «ριζικά κλαδέματα» πολλών δέντρων της Αθήνας σε μια περίοδο που τα πουλιά έχουν ήδη αναπαραχθεί και οι φωλιές τους είναι γεμάτες νεοσσούς.

Ευρωπαϊκή Οδηγία απαγορεύει την καταστροφή φωλιών

Υπενθυμίζει δε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, που απαγορεύει ρητά την καταστροφή ή βλάβη φωλιών και αυγών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

Αναφέρει επίσης πως πέρσι τον Απρίλιο, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε συνυπογράψει μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στα άκαιρα και δραστικά αυτά κλαδέματα.

Μάλιστα το κείμενο αυτό είχε καταλυτικό ρόλο στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος απευθύνθηκε στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη αυτής της πρακτικής. Ωστόσο, για ακόμα μία άνοιξη, γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας επέλασης των καταστροφικών κλαδεμάτων των δέντρων, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν λάβει υπόψη τους αυτές τις παραινέσεις.

Τι να κάνετε εάν δείτε δραστικό κλάδεμα δέντρων

Όσοι πολίτες γίνονται μάρτυρες αυτής της καταστροφικής πρακτικής, μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και/ή στον Αντιδήμαρχο Πρασίνου του Δήμου τους, καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη -που καταγράφει και προωθεί τα παράπονα αυτά.

Εάν δείτε κατεστραμμένες φωλιές με νεοσσούς που κινδυνεύουν, λόγω της κλάδευσης, επικοινωνήστε άμεσα με τα κατά τόπους Κέντρα Περίθαλψης.

Τι ζητά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ως Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, θεωρούμε αυτονόητα τα παρακάτω:

  • Καλούμε τις Υπηρεσίες Πρασίνου των Δήμων να σταματήσουν άμεσα κάθε ανοιξιάτικο κλάδεμα.
  • Καλούμε τους πολίτες που βλέπουν αυτή την καταστροφική πρακτική, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, καθώς και με τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο Πρασίνου και να τους εξηγούν ότι, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147 (άρθρο 5), απαγορεύεται να κλαδεύονται τα δέντρα διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται φωλιές πουλιών. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν και με τον Συνήγορο του Πολίτη που καταγράφει και προωθεί τα παράπονα αυτά.
  • Εάν κάποιος δει κατεστραμμένες φωλιές, λόγω της κλάδευσης, να επικοινωνεί άμεσα με τα κατά τόπους Κέντρα Περίθαλψης, εφόσον υπάρχουν νεοσσοί που χρειάζονται περίθαλψη.- Ζητούμε ξανά, όπως και πέρσι, να απαγορευτεί με νομοθετική ρύθμιση οποιοδήποτε κλάδεμα των δέντρων κατά την περίοδο της φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών τους, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο.
  • Ζητούμε από όλους τους Δήμους να καταρτίσουν έναν αναλυτικό οδηγό για τις κλαδεύσεις ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά, να εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και επαγγελματίες που προβαίνουν σε κλαδέματα. Ο οδηγός αυτός πρέπει οπωσδήποτε να ορίζει:
  • α) Ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε, σύμφωνα με τις αρχές δενδροκομίας και της προστασίας της βιοποικιλότητας.
  • β) Τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρέχουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και σκόνη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα