ΑΘΗΝΑ
14:24
|
04.12.2023
Συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή, με αντικείμενο την ενδεχόμενη επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο καλεί η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς εντείνεται η συζήτηση για την άρση της απομόνωσης της χώρας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και αναμένεται να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Ιράκ.

Ο αξιωματούχος του Κατάρ ανέφερε επίσης, ότι «υπάρχουν πολλές εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και τις απόψεις στον αραβικό κόσμο για την επιστροφή της Συρίας στον Οργανισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντουλάχ, είχε μιλήσει τον Μάρτιο για τη δυνατότητα διεξαγωγής συνομιλιών με τη Συρία και την πιθανή επιστροφή της στον Αραβικό Σύνδεσμο. «Περισσότερες συνομιλίες με το συριακό καθεστώς μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή του στον Αραβικό Σύνδεσμο μετά από μια δεκαετή απομόνωση», παρατήρησε.

Η Σαουδική Αραβία και η Συρία διεξάγουν συνομιλίες για την επανέναρξη των προξενικών υπηρεσιών μια δεκαετία και πλέον μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, στο φόντο της συμφωνίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν – βασικό σύμμαχο του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ – που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με τη μεσολάβηση της Κίνας.

Τους δύο τελευταίους μήνες, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, επισκέφθηκε το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πρώτη επίσκεψη σε αραβικές χώρες από την έκρηξη της συριακής σύγκρουσης το 2011, εν μέσω περιφερειακών προσπαθειών να επιστρέψει τη Συρία στην αραβική θερμοκοιτίδα.

Η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο απαιτεί συναίνεση των μελών του, η οποία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Τρεις αραβικές χώρες δεν έχουν εκφράσει ακόμη τη θέση τους για την επιστροφή του και το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου εναντίον της Γάζας κατηγορείται η Ολλανδία

Επιθέσεις στη νότια Γάζα: Βομβαρδισμοί με νεκρά παιδιά «Τι τους έφταιξαν; Δεν έχουν έλεος;»

Γάζα: Χτύπημα σε στατόπεδο προσφύγων – Υγειονομική βόμβα τα σχολεία του ΟΗΕ

Ο Νετανιάχου φοβάται τον πόλεμο αλλά ακόμα περισσότερο την ανακωχή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα