ΑΘΗΝΑ
05:18
|
03.10.2023
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ μία ουσία χαρακτηρίστηκε επελαύνουσα απειλή. Τόσο σοβαρή είναι η μάστιγα της χρήσης της ξυλαζίνης από τους τοξικομανείς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαστάσεις επιδημίας φαίνεται πως έχει πάρει στις ΗΠΑ η χρήση της ουσίας ξυλαζίνη (γνωστή αλλιώς στους τοξικομανείς στις ΗΠΑ και ως tranq) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ηρεμιστικών  φαρμάκων στην κτηνιατρική.

Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα ο Δρ. Ραούλ Γκουπτα, που είναι διευθυντής της υπηρεσίας του Λευκού Οίκου που παρακολουθεί την καταπολέμηση των ναρκωτικών,  με την επισήμανση πως είναι η πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της χώρας που μία ουσία χαρακτηρίζεται «επελαύνουσα απειλή». Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία των αρμόδιων αμερικανικών αρχών δεν μπορούσε άλλο να αγνοηθεί η συγκεκριμένη απειλή καθώς την διετία 2020-2021, η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης των Ναρκωτικών  (DEA) κατέγραψε αύξηση της χρήσης της ξυλαζίνης κατά 200% στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και κατά 100% σε δυτικές περιοχές.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη του Κογκρέσου», είπε, «για να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε χρήματα που έχουν αφιερωθεί σε άλλες υποθέσεις. «Δεν είναι πρόβλημα που αφορά δημοκρατικές ή ρεπουμπλικανικές πολιτείες, είναι πρόβλημα της Αμερικής».

Ο Δρ. Γκούπτα τόνισε πως υπάρχει επίσης ανάγκη για αντίδοτο που δεν υφίσταται μέχρι σήμερα, επειδή για παράδειγμα η ναλοξόνη, αντίδοτο που επιτρέπει την ανάνηψη σε περίπτωση υπερβολικής δόσης οπιούχου ουσίας (όπως η φαιντανύλη), δεν έχει αποτελέσματα στην ξυλαζίνη.

Τι είναι η ξυλαζίνη

Η ξυλαζίνη, που χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική, έχει άδεια κυκλοφορίας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) από το 1972 για χρήση αποκλειστικά σε ζώα.

Στον άνθρωπο, η κατανάλωσή της μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς.

Πριν δύο μήνες, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό στις εισαγωγές για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισαγωγών ξυλαζίνης ώστε να διασφαλισθεί ότι η ουσία περιορίζεται σε κτηνιατρική χρήση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από μαθήτρια γυμνασίου, μητέρα στα 13

Για χίλιες έκαναν οι 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, λέει ο Μητσοτάκης

Πειρατές στον όρμο του Σαν Φρανσίσκο

Χωρίς προηγούμενο η μεταναστευτική κρίση, λέει η Μελόνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα