ΑΘΗΝΑ
21:34
|
17.05.2024
Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί προοδευτικά την προσεχή πενταετία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Χιλής ενέκρινε οριστικά χθες Τρίτη νόμο για τη μείωση του χρόνου εργασίας από τις 45 στις 40 ώρες την εβδομάδα, κάτι που θα εφαρμοστεί προοδευτικά την προσεχή πενταετία.

Η Χιλή συντονίζει έτσι το βήμα με τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα, τις μόνες άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική όπου οι εργάσιμες ώρες σε εβδομαδιαία βάση είναι 40. Αντίθετα, οι ώρες εργασίας είναι 48 στην Αργεντινή, στη Βολιβία, στην Κόστα Ρίκα, στο Μεξικό, στη Νικαράγουα, στον Παναμά, στην Παραγουάη, στο Περού και 44 στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Λατινική Αμερική είναι μια από τις περιοχές του κόσμου όπου ο χρόνος εργασίας σε ετήσια βάση είναι από τους υψηλότερους και ο ανεπίσημος τομέας της οικονομίας από τους μεγαλύτερους.

Στη Χιλή το 27,3% των εργαζομένων απασχολείται στη λεγόμενη ανεπίσημη οικονομία, ή γκρίζα οικονομία, δηλαδή η απασχόληση δεν δηλώνεται και δεν καταβάλλονται φορολογικές εισφορές.

Αρκετές εταιρείες στη Χιλή έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσουν το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού κολοσσού χαλκού Codelco, που νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει το 40ωρο εβδομαδιαία εργασία έως το 2026.

Ορισμένες μικρότερες εταιρείες επέκριναν τον νέο νόμο, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους και να αντικαταστήσουν τις χαμένες ώρες.

Η υπουργός Εργασίας Τζανέτ Χάρα είπε στους δημοσιογράφους ότι η σταδιακή εφαρμογή σχεδιάστηκε για να αντιμετωπιστεί αυτό, αλλά «το κύριο πράγμα είναι ότι πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο Μπόριτς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πέρυσι δεσμευόμενος για μια φιλόδοξη ατζέντα κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, έχει υποστεί αρκετές αποτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων που απέρριψαν ένα προοδευτικό νέο σύνταγμα και της νομοθετικής ήττας για ένα βασικό φορολογικό νομοσχέδιο.

Αλλά ο νόμος για την εβδομαδιαία εργασία- που τώρα περιμένει την υπογραφή του Μπόριτς – αποτελεί μια μικρή νίκη για μια κυβέρνηση που προσπαθεί να απομακρύνει τη χώρα από το σύνταγμά της για την ελεύθερη αγορά.

Ο νέος νόμος για να τεθεί σε ισχύ, θα εφαρμοστεί προοδευτικά: σε έναν χρόνο, η εργάσιμη εβδομάδα θα μειωθεί στις 44 ώρες, κατόπιν στις 42 την τρίτη χρονιά εφαρμογής του και στις 40 σε μια πενταετία, χωρίς μειώσεις μισθών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε συντριπτική υποστήριξη με 127 ψήφους υπέρ και μόλις 14 κατά, έρχεται σε μια στιγμή που χώρες σε όλο τον κόσμο όπως η Βρετανία και η Ισπανία πειραματίζονται με περαιτέρω μείωση των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Αττική: Σύλληψη 52χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα