ΑΘΗΝΑ
00:48
|
03.05.2024
Η λαξευμένη πέτρα βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Chichen Itza και χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια, ως πίνακας αποτελεσμάτων για το παιχνίδι πελότα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν μια περίπλοκα λαξευμένη πέτρα, η οποία πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως πίνακας αποτελεσμάτων για την πελότα (pelota), ένα παιχνίδι με μπάλα που έπαιζαν οι Μάγια. Η κυκλική αυτή πέτρα βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Chichen Itza και πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 1.200 ετών.

Στο κέντρο της πέτρας βρίσκονται δύο παίκτες με περίτεχνα καλύμματα κεφαλής, που περιβάλλονται από ιερογλυφική ​​γραφή. Οι ειδικοί αναλύουν τη γραφή, για να αποκρυπτογραφήσουν την πιθανή σημασία της. Η πέτρα των 40 κιλών βρέθηκε από την αρχαιολόγο Πέρεθ σε ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα γνωστό ως Casa Colorada (Κόκκινο Σπίτι).

Το Casa Colorada (Το κόκκινο σπίτι).  Αρχαιολογικός χώρος Τσιτσέν Ίτζα.

Το Κόκκινο Σπίτι είναι το καλύτερα διατηρημένο από τα κτήρια, που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία στην προκολομβιανή πόλη Chichen Itza. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν, ότι η πέτρα θα κοσμούσε μια αψίδα στην είσοδο του συγκροτήματος στα τέλη του 800 ή στις αρχές του 900. Η πέτρα βρέθηκε μπρούμυτα μισό μέτρο κάτω από τη γη, όπου πιστεύεται ότι έπεσε όταν κατέρρευσε η αψίδα.

Άποψη της πέτρας που βρέθηκε στο Chichen Itza

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) δήλωσε, ότι η πέτρα των 40 κιλών είναι ένα πολύτιμο και ασυνήθιστο εύρημα «Είναι σπάνιο να βρει κανείς ιερογλυφική ​​γραφή σε αυτήν την τοποθεσία των Μάγια, και ακόμη πιο σπάνιο να βρει ένα πλήρες κείμενο. Αυτό έχει συμβεί εδώ και 11 χρόνια», εξήγησε ο αρχαιολόγος Ρουίζ.

Μια ομάδα εικονογράφων, με επικεφαλής τον Φερνάντε, αναγνώρισε τις δύο κεντρικές φιγούρες ως παίκτες πελότα, ο ένας από τους οποίους φέρει φτερωτή κόμμωση και ο άλλος – υποτίθεται ότι είναι ο αντίπαλός του – φορά αυτό που είναι γνωστό ως τουρμπάνι φιδιού, με τα φίδια να γλιστρούν γύρω από το κεφάλι του, ενώ φαίνεται επίσης να φοράει τον προστατευτικό εξοπλισμό που είναι χαρακτηριστικός των παικτών πελότα.

Το παιχνίδι πελότα είναι ένα ομαδικό παιχνίδι που παίζεται με μια βαριά μπάλα από καουτσούκ σε ένα γήπεδο. Θεωρείται ότι το παιχνίδι αυτό ξεκίνησε να παίζεται πριν από 3.000 χρόνια και παιζόταν σε όλη τη Μεσοαμερική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα