ΑΘΗΝΑ
07:58
|
02.05.2024
Στη χώρα αντιστοιχεί το 60% της εξόρυξης σπάνιων γαιών παγκοσμίως και το 85% της επεξεργασίας τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα απείλησε να απαγορεύσει την εξαγωγή σπάνιων γαιών (REE) ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, που απαγορεύουν την παροχή προηγμένων τεχνολογιών ημιαγωγών στο Πεκίνο, σύμφωνα με το NikkeiAsia.

Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την οικονομία των ΗΠΑ, εάν αυτή όντως εφαρμοστεί.

Σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται σε μια μεγάλη σειρά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών, των σκληρών δίσκων, των ηλεκτρικών οχημάτων και των smartphones. Ο αμερικανικός στρατός εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα υλικά για την παραγωγή του υλικού και των μηχανημάτων του. Η παραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους F-35, για παράδειγμα, απαιτεί 417 κιλά σπάνιων μετάλλων.

Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς έτοιμων προς χρήση σπανίων γαιών. Στη χώρα αντιστοιχεί το 60% της εξόρυξης σπάνιων γαιών παγκοσμίως, το 85% της επεξεργασίας σπάνιων γαιών και το 90% της βιομηχανίας μόνιμων μαγνητών υψηλής αντοχής.

Μια τέτοια κίνηση ενδέχεται παράλληλα να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την επεξεργασία των σπανίων γαιών, καθώς οι απειλές της Κίνας εικάζεται ότι ίσως ωθήσουν τις δυτικές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές τέτοιων στοιχείων.

«Εάν η Κίνα δεν είναι πλέον πρόθυμη να κάνει τη βρώμικη δουλειά για εμάς, μπορεί να βρεθούμε σε μια συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα της επεξεργασίας σπάνιων γαιών», σημειώνει σχετικά άρθρο στον ιστότοπο UnHeard.

Εάν εφαρμοστούν οι κινεζικές απειλές, οι τιμές των σπανίων γαιών και των προϊόντων για τις οποίες χρησιμοποιούνται αναμένεται να αυξηθούν, καθώς εκτιμάται πως θα διαταραχθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι τιμές παραγωγής θα εκτοξευτούν.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η κόντρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κορυφώθηκε όταν το Πεκίνο κατέθεσε μια υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αντεπιτιθέμενο στις εξαγωγικές κυρώσεις των ΗΠΑ για τα μικροτσίπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα