ΑΘΗΝΑ
07:30
|
29.05.2024
Πριν συμπληρωθεί το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, έχουν εκτελεστεί ήδη 10 καταδικασμένοι σε θάνατο στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας θανατοποινίτης με το παρωνύμιο «ο δολοφόνος νίντζα» εκτελέστηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στη Φλόριντα, ανεβάζοντας σε 10 τον συνολικό αριθμό των καταδίκων που έχουν εκτελεστεί στις ΗΠΑ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Ο 56χρονος Λούις Γκάσκιν, που σύμφωνα με τις σωφρονιστικές αρχές της Φλόριντα εκτελέστηκε στις 18:15 τοπική ώρα, είχε καταδικαστεί για αιματηρές ληστείες που διέπραξε στις 20 Δεκεμβρίου του 1989 ντυμένος στα μαύρα – εξ ου και το παρωνύμιο που του έδωσαν τα αμερικανικά μέσα-προκειμένου να κλέψει δώρα Χριστουγέννων για τη φίλη του.

Οπλισμένος με τουφέκι μπήκε στο σπίτι ενός ζευγαριού περίπου 50 ετών από το Νιού Τζέρσι. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, αρχικά πυροβόλησε από το παράθυρο με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον άνδρα και να τραυματίσει τη σύζυγό του. Στη συνέχεια την κυνήγησε και τη σκότωσε. Ο Γκάσκιν έκλεψε κάποια αντικείμενα από το σπίτι, αλκοολούχα ποτά και κοσμήματα, και στη συνέχεια πήγε σε δεύτερο σπίτι, το οποίο επίσης λήστεψε. Εκεί τραυμάτισε έναν άνδρα, ο οποίος όμως κατάφερε να διαφύγει με το αυτοκίνητο της συζύγου του.

Συνελήφθη μερικές ημέρες αργότερα χάρη στις πληροφορίες που παρείχε στην αστυνομία συνεργάτης του, ο οποίος ομολόγησε τα εγκλήματα.

Σώμα ενόρκων τον έκρινε ένοχο για τις ανθρωποκτονίες, όμως μόνο οκτώ από τους δώδεκα ενόρκους ψήφισαν υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής. Πλέον χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των ενόρκων προκειμένου να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών, κάτι που δεν ίσχυε τότε.

Τα επόμενα χρόνια οι δικηγόροι του προσπάθησαν να εφεσιβάλουν την απόφαση, επικαλούμενοι κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία έπασχε ο Γκάσκιν.

Το 1991 το εφετείο της Φλόριντα αναγνώρισε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια και ότι είχε ακουστικές παραισθήσεις, αν και έκρινε ότι είχε επίγνωση της σοβαρότητας των πράξεών του και κατά συνέπεια ήταν ποινικά υπεύθυνος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τελικός Conference League: ΗΣΑΠ μόνο για οπαδούς

Εργασιακές αλλαγές ενόψει τελικού του Conference League

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον τελικό του Conference League

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις και 30άρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα