ΑΘΗΝΑ
10:19
|
19.05.2024
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εναντίον της περιβόητης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν, με χιλιάδες Γάλλους να διαδηλώνουν στο πλαίσιο της 12ης γενικής απεργίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη για τη δωδέκατη ημέρα εθνικής απεργίας ενάντια στο περιβόητο νομοσχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέρασε παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση και προκαλώντας τεράστια κύματα οργής σε ολόκληρη την χώρα.

Κάποια τρένα θα ακυρωθούν και αναμένονται απεργίες μεταξύ των εργαζομένων στα διυλιστήρια, των απορριμματοσυλλεκτών και των δασκάλων, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ευρεία πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθεί να αντιτίθεται στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, δηλαδή από τα 62 στα 64.

Αυτό το νεότερο κύμα διαδηλώσεων λαμβάνει χώρα μια μέρα πριν από την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της Παρασκευής από το Συνταγματικό Συμβούλιο για τη νομιμότητα του νομοσχεδίου.

Εάν το Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως, έστω και με κάποιες επιφυλάξεις, η κυβέρνηση θα δικαιούται να εκδώσει επίσημα τον νόμο και θα ελπίζει ότι αυτό θα δώσει τέλος στις διαμαρτυρίες, οι οποίες κατά καιρούς έγιναν βίαιες και συγκέντρωσαν εκτεταμένη οργή κατά του Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι θα διοργανώσει συνάντηση με τα συνδικάτα μετά την απόφαση του Συμβουλίου, για να αρχίσει να εργάζεται για άλλες προτάσεις.

«Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, να εργάζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που μας περιμένουν», είπε κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στην Ολλανδία.

Το επίπεδο αντίθεσης στις αλλαγές πολιτικής θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις – ένα ερώτημα είναι εάν η ευρεία απογοήτευση από την πολιτική θα μπορούσε να τονώσει την ακροδεξιά.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου», δήλωσε η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο BFM TV, η οποία είναι κατά του νομοσχεδίου για τις συντάξεις. «Μα τι θέλετε να κάνω; Να κάψω αυτοκίνητα; Θα πούμε απλώς στους Γάλλους: Ψηφίστε για την Εθνική Συσπείρωση».

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας δεν θα καταρρεύσει.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των πλουσίων ή με βαθύτερες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το διυλιστήριο Gonfreville στη βόρεια Γαλλία που διαχειρίζεται η TotalEnergies άρχισε να επιστρέφει σε λειτουργία την Τρίτη, δήλωσε η εταιρεία, σηματοδοτώντας το τελευταίο από τα τέσσερα εγχώρια διυλιστήρια που επανεκκινούν τις εργασίες τους μετά από μια απεργία ενός μήνα.

Ωστόσο, το συνδικάτο CGT κάλεσε σε απεργία σε όλα τα διυλιστήρια την Πέμπτη στο πλαίσιο της εθνικής απεργίας

Τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη Γαλλία ενόψει της σημερινής απεργίας, με 11.500 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή συνολικά, οι 4.500 από αυτούς στο Παρίσι. Αν και μέχρι στιγμής η κινητοποίηση δεν έχει τους αριθμούς συμμετοχής των πρώτων ημερών, παραμένει δυναμική και ακμάζουσα, με σχεδόν 400.000 πολίτες να έχουν βγει στο δρόμο των γαλλικών πόλεων και να διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα