ΑΘΗΝΑ
17:36
|
05.11.2024
Διπλωματικός αναβρασμός σε όλα τα μέτωπα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο των διπλωματικών προσπαθειών με σκοπό να επιλυθούν διάφορες κρίσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, ιδίως μετά την αποκατάσταση τον Μάρτιο των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν με κινεζική μεσολάβηση, το Κατάρ και το Μπαχρέιν, αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το Πρακτορείο Ειδήσεων του Μπαχρέιν (BNA) και το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Η συμφωνία συμφιλίωσης συνήφθη κατά τη διάρκεια συνομιλιών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), στο Ριάντ, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν «να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σύμφωνα με τις αρχές του  καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος τον Ιανουάριο του 2021 τερμάτισαν το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Κατάρ. Στη συνέχεια, όλοι εκτός από το Μπαχρέιν αποκατέστησαν τις ταξιδιωτικές και εμπορικές συνδέσεις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και το Μπαχρέιν θεωρείτο πιο δύσκολο να εξομαλυνθούν, λόγω ακανθωδών ζητημάτων που αφορούν κυρίως διαφορές για τα θαλάσσια σύνορά τους. Τα δυο μέρη αλληλοκατηγορούνται συχνά για συλλήψεις αλιέων.

Η διαμάχη που οδήγησε το κουαρτέτο να διακόψει όλους τους δεσμούς με το Κατάρ το 2017, αφορούσε κατηγορίες προς τη χώρα του Κόλπου για υποστήριξή σε ισλαμιστικά κινήματα που θεωρήθηκαν απειλή από τους Άραβες γείτονες καθώς και ενόχληση από τους δεσμούς του Κατάρ με την Τουρκία και το Ιράν.

Τα τέσσερα κράτη είχαν και τις δικές τους ατομικές διαφωνίες με το Κατάρ. Ωστόσο, το μποϊκοτάζ είχε μικρό αντίκτυπο στην οικονομία του Κατάρ. Η χώρα του Κόλπου, η οποία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου πέρυσι, είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου λόγω των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα