ΑΘΗΝΑ
13:37
|
27.04.2024
Οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ευπρόσδεκτοι στη Νορβηγία, αλλά δεν θα δεχθούμε οι διπλωματικές αποστολές να χρησιμοποιούνται από μυστικές υπηρεσίες, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφασή του να απελάσει 15 στελέχη και εργαζόμενους στην ρωσική πρεσβεία στο Όσλο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, κάνοντας λόγο για αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν υπό την κάλυψη διπλωματικών θέσεων.

«Πρόκειται για  ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση και τη μείωση του επιπέδου της δραστηριότητας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Νορβηγία, και ως εκ τούτου για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Άνικεν Χούιτφελντ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει ως personae non gratae τους 15 Ρώσους που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που δεν αρμόζουν στην διπλωματική τους ιδιότητα.

«Η Ρωσία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή στον τομέα των πληροφοριών για τη Νορβηγία. Το λαμβάνουμε αυτό πολύ σοβαρά υπόψη και παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους αξιωματικούς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να επιχειρούν υπό διπλωματική κάλυψη στη Νορβηγία», τόνισε η κ. Χούιτφελντ.

Η σημερινή απόφαση έρχεται ως συνέχεια της απόφασης που ελήφθη τον Απρίλιο του 2022 για την απέλαση τριών Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών από τη Νορβηγία.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η Νορβηγία επιδιώκει να διατηρήσει κανονικές διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ευπρόσδεκτοι στη Νορβηγία. Η σημερινή μας απόφαση στοχεύει στη μείωση των ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων των υπηρεσιών πληροφοριών. Θέλουμε η Ρωσία να συνεχίσει να έχει μια λειτουργική διπλωματική αποστολή στη Νορβηγία, αλλά δεν θα επιτρέψουμε οι διπλωματικές αποστολές να χρησιμοποιούνται για την δραστηριότητα μυστικών υπηρεσιών», τόνισε η Νορβηγή υπουργός Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα