ΑΘΗΝΑ
11:44
|
28.04.2024
Ομάδα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ λέει ότι οι κατηγορίες «αποτελούν σοβαρή και άνευ προηγουμένου απειλή» για τις δημοσιογραφικές πρακτικές και την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα Δημοκρατικών έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ την Τρίτη καλώντας τον να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ για τη δημοσίευση απόρρητου υλικού.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και μία κατηγορία για συνωμοσία για διάπραξη εισβολής σε υπολογιστή.

Οι Δημοκρατικοί που πιέζουν τον Γκάρλαντ για το θέμα έχουν επικεφαλής τον βουλευτή Ρασίντα Ταλίμπ, και περιλαμβάνουν επίσης τους εκπροσώπους Τζαμπάλ Μπάουμαν, Κόρι Μπους, Γκρεγκ Κάσαρ, Αλεξάντρα Οκάσιο-Κορτέζ, Ίλαν Όμαρ και Αγιάνα Πρέσλεϊ.

Οι νομοθέτες έγραψαν στην επιστολή ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ «αποτελούν σοβαρή και άνευ προηγουμένου απειλή» για τις δημοσιογραφικές πρακτικές και την Πρώτη Τροποποίηση.

«Οι ομάδες για την ελευθερία του Τύπου, την πολιτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογράμμισαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του κ. Ασάνζ αποτελούν σοβαρή και άνευ προηγουμένου απειλή για την καθημερινή, συνταγματικά προστατευόμενη δημοσιογραφική δραστηριότητα και ότι μια καταδίκη θα αποτελούσε ορόσημο για την Πρώτη Τροποποίηση». έγραψαν στην επιστολή.

Η ομάδα συνέγραψε μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε από σημαντικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, The Guardian, El Pais, Le Monde και Der Spiegel, που καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ.

Εκείνη την εποχή, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διαρροές του Ασάνζ αποκάλυπταν «διαφθορά, διπλωματικά σκάνδαλα και υποθέσεις κατασκοπείας σε διεθνή κλίμακα».

Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2019 με ένταλμα των ΗΠΑ και έκτοτε αγωνίστηκε στο βρετανικό δικαστήριο για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες. Άσκησε έφεση κατά του αιτήματος έκδοσης τον Ιούλιο του 2022.

Ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποσύρει τις κατηγορίες.

«Η δίωξη του κ. Ασάνζ σηματοδοτεί για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ένας εκδότης αληθών πληροφοριών κατηγορείται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας», έγραψαν οι νομοθέτες. «Η δίωξη του κ. Ασάνζ, εάν είναι επιτυχής, όχι μόνο δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο οι δημοσιογράφοι ή οι εκδότες μπορούν να διωχθούν, αλλά και ένα πολιτικό προηγούμενο».

«Σας προτρέπουμε να αποσύρετε αμέσως αυτές τις κατηγορίες της εποχής Τραμπ εναντίον του κ. Ασάνζ και να σταματήσετε αυτή την επικίνδυνη δίωξη», κατέληξαν οι νομοθέτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι νομοθέτες καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.

Ο βουλευτής της Καλιφόρνια, Ρο Κάνα, έγραψε πέρυσι στο Twitter: «Ανεξάρτητα από το πώς νιώθετε για τον Ασάνζ ηθικά, η δίωξή του είναι υπέρβαση και απειλεί την ελευθερία του Τύπου».

Η βουλευτής Πραμίλα Τζέγιαπαλ (D-Wash.) δήλωσε σε ένα δημαρχείο τον Μάρτιο ότι συμφωνεί ότι είναι καιρός να απελευθερωθεί ο Assange, ο οποίος κρατείται για περισσότερα από τρία χρόνια.

Ούτε ο Κάνα ούτε η Τζεγιαπάλ υπέγραψαν την επιστολή που καλούσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τις κατηγορίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα