ΑΘΗΝΑ
12:45
|
07.05.2024
Διαμαρτυρία κατά της φιλοπόλεμης πολιτικής της Ουάσινγκτον σε Ουκρανία και Ισραήλ μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Δουβλίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν ήταν πολλοί, αλλά το «παρών» τους ήταν δυναμικό. Περίπου 100 άτομα πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη διαμαρτυρία κατά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έξω από το Μουσείο GPO (Γενικό Ταχυδρομείο) του Δουβλίνου καταγγέλλοντας τη «φιλοπόλεμη» πολιτική στην Ουκρανία και τη στήριξη του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος χθες προσγειώθηκε στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, θα μεταβεί σήμερα στο Δουβλίνο.

Τη χθεσινή διαμαρτυρία διοργάνωσαν η παράταξη «Πολίτες Πάνω από τα Κέρδη» (PBP) και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς. Ο επικεφαλής της ομάδας PBP, Ρίτσαρντ Μπόιντ-Μπάρετ δήλωσε ότι είναι λάθος να γίνει δεκτός με τιμές ο Τζο Μπάιντεν στην Ιρλανδία. «Πιστεύουμε ότι είναι υψίστης σημασίας να νιώσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την παρουσία του εδώ ότι οι πολιτικές επιλογές του δεν είναι αποδεκτές. Ιδίως αυτές που στηρίζουν το Ισραήλ, πολιτικά και οικονομικά με δισεκατομμύρια δολάρια».

Από τη διαμαρτυρία δεν έλειπαν και τα πλακάτ υπέρ της απελεύθερωσης του Τζούλιαν Ασάνζ. Με το κλασικό τους χιούμορ οι Ιρλανδοί σχολίασαν ότι μπορεί να μην ήταν από τις μεγαλύτερες σε όγκο διαμαρτυρίες, αλλά ήταν από τις… πιο βρεγμένες λόγω της κλασικής δουβλινέζικης βροχής.

Γενικά μιλώντας τα αισθήματα των Ιρλανδών απέναντι στον ιρλανδικής καταγωγής Μπάιντεν είναι ανάμικτα. «Δεν ασχολούμαστε με αυτόν τον ηλικιωμένο», δήλωσε σε τοπικό ραδιόφωνο ένας Ιρλανδός πολίτης ενώ άλλος είπε: «Είναι ευπρόσδεκτος, αλλά ας μην περιμένει κόκκινο χαλί. Εδώ το χαλί είναι μόνο πράσινο».


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα