ΑΘΗΝΑ
03:12
|
06.05.2024
«Το σημερινό Μπέλφαστ είναι η καρδιά της Βόρειας Ιρλανδίας που χτυπά και είναι έτοιμη να οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου οικονομικές ευκαιρίες», είπε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολιτικό συμβιβασμό στη Βόρεια Ιρλανδία ζήτησε κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψής του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν πέρασε λίγο περισσότερο από μισή μέρα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου συνάντησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, προτού ταξιδέψει νότια στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας για δυόμισι ημέρες ομιλιών και συναντήσεων με αξιωματούχους και μακρινούς του συγγενείς (ο Μπάιντεν έχει μια πολύ παλιά καταγωγή από την Ιρλανδία).

«Χρειάστηκαν πολλά, σκληρά χρόνια δουλειάς για να φτάσω σε αυτό το μέρος», είπε ο Μπάιντεν σε μια ομιλία του στη νέα πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Ulster στο Μπέλφαστ, σχολιάζοντας πώς η πόλη είχε μεταμορφωθεί από τότε που ταξίδεψε για πρώτη φορά εκεί ως νεαρός γερουσιαστής.

«Το σημερινό Μπέλφαστ είναι η καρδιά της Βόρειας Ιρλανδίας που χτυπά και είναι έτοιμη να οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου οικονομικές ευκαιρίες», είπε. «Υπάρχουν πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να έρθουν εδώ, που θέλουν να επενδύσουν».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η κατανομή της εξουσίας παραμένει κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας και μια αποτελεσματική αποκεντρωμένη κυβέρνηση «θα προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή».

«Ελπίζω ότι η συνέλευση και η εκτελεστική εξουσία θα αποκατασταθούν σύντομα. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε εσείς, όχι εγώ, αλλά ελπίζω να συμβεί», είπε σε ακροατήριο που περιλάμβανε τους ηγέτες των πέντε κύριων πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, 25 χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία που μεσολάβησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αυτή η συμφωνία, που ονομάζεται Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, τερμάτισε 30 χρόνια σύγκρουσης και καθιέρωσε την από κοινού συμμετοχή στην περιφερειακή κυβέρνηση των προτεσταντών που θέλουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και των καθολικών που προτιμούν το να γίνει μέρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε τη στιγμή που περιφερειακή κυβέρνηση έχει καταρρεύσει και άφησε τη Βόρεια Ιρλανδία χωρίς τη δική της κυβέρνηση.

Ο Μπάιντεν είπε χθες ότι προτεραιότητα για το ταξίδι του ήταν «να διατηρήσει την ειρήνη» στη Βόρεια Ιρλανδία. Επαίνεσε τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να «ρισκάρουν με τόλμη για το μέλλον» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, υπενθυμίζοντας στο κοινό ότι «η ειρήνη δεν ήταν αυτονόητη».

Ο Σάμι Γουίλσον, μέλος του φιλο-Βρετανικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) του βρετανικού κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «αντι-Βρετανό», κατηγορώντας τον δεύτερο καθολικό πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «έκανε πολύ γνωστή την αντιπάθειά του ιδιαίτερα προς τους Προτεστάντες».

Ένας άλλος βουλευτής του DUP, ο Νάιτζελ Ντοντς, υποστήριξε ότι τυχόν προσπάθειες διαμεσολάβησης θα αποδειχθούν μάταιες. «Η πίεση από μια αμερικανική κυβέρνηση που είναι τόσο διαφανώς φιλοεθνικιστική δεν μας πιέζει καθόλου», είπε στην εφημερίδα Daily Telegraph.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση στο Μπέλφαστ αποτελεί βασικό στοιχείο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, αλλά κατέρρευσε πριν από 14 μήνες με αφορμή την αντίθεση του DUP στις εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να τους αναθεωρήσουν φέτος, το κόμμα δεν έχει ακόμη υποστηρίξει τους νέους όρους συναλλαγών και δεν έχει επιτρέψει την αποκατάσταση του νομοθετικού σώματος του Μπέλφαστ στο Στόρτμοντ.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν σηματοδότησε την «τεράστια πρόοδο» που σημειώθηκε από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι υπερασπιστές του Μπάιντεν σημείωσαν ότι στην αντιπροσωπεία του περιλαμβάνεται ο Τζο Κένεντι Γ’, γόνος της ιρλανδοαμερικανικής οικογένειας Κένεντι, ο οποίος διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για οικονομικές υποθέσεις στη Βόρεια Ιρλανδία. Θα παραμείνει στο Μπέλφαστ για αρκετές ημέρες.

«Νομίζω ότι το ιστορικό του προέδρου δείχνει ότι δεν είναι αντι-Βρετανός», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη η Αμάντα Σλόουτ, ανώτερη διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Ευρώπη. «Ο πρόεδρος συμμετείχε πολύ ενεργά σε όλη τη σταδιοδρομία του, από τότε που ήταν γερουσιαστής, στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία», είπε.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την άφιξή του στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Μπάιντεν κατευθυνόταν προς την Ιρλανδία, η οποία όπως λέει είναι «μέρος της ψυχής» του. Σκοπεύει να πραγματοποιήσει επισκέψεις στις πατρίδες των προγόνων του του 19ου αιώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα