ΑΘΗΝΑ
21:27
|
02.05.2024
Η αίτηση ένταξης στη Συμμαχία της γειτονικής Σουηδίας καθυστερεί καθώς δεν έχει ακόμα την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, ότι ολοκλήρωσε την πρώτη της άσκηση ως μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς ένα γερμανικό και ένα πορτογαλικό στρατιωτικό πλοίο ελλιμενίστηκαν συμβολικά στο λιμάνι στο Ελσίνκι.

Η γερμανική φρεγάτα Mecklenburg-Vorpommern και η πορτογαλική Bartolomeu Dias θα παραμείνουν δεμένες στο Ελσίνκι μέχρι την Κυριακή, ανακοίνωσε το φινλανδικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πριν ελλιμενιστούν στο Ελσίνκι, τα δύο πλοία συμμετείχαν σε άσκηση που οργάνωσε ο Φινλανδικός Παράκτιος Στόλος στον Κόλπο της Φινλανδίας, μαζί με τρία φινλανδικά πλοία.

Το ναυτικό είπε ότι ήταν «η πρώτη φορά» που η Φινλανδία και ο παράκτιος στόλος διεξήγαγαν άσκηση από τότε που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Πριν από την επίσημη ένταξη, η Φινλανδία συμμετείχε τακτικά στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια ως μέλος της «Συνεργασίας για την Ειρήνη» της συμμαχίας.

Τερματίζοντας δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευτης στάσης, η σκανδιναβική χώρα έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου, ενώ η αίτηση ένταξης της γειτονικής Σουηδίας καθυστερεί καθώς δεν έχει ακόμα την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η είσοδος της Φινλανδίας διπλασίασε τα σύνορα μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα