ΑΘΗΝΑ
21:34
|
16.04.2024
Οι εξαγωγές βενζίνης της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εξαγωγές βενζίνης της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων αποστολών στην Αφρική, ανέφερε σήμερα το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της εταιρείας συλλογής και ανάλυσης εμπορικών δεδομένων Kpler.

Οι συνολικές εξαγωγές βενζίνης της Ρωσίας τον Ιανουάριο-Μάρτιο ανήλθαν σε 2,2 εκατομμύρια τόνους, από περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Αφρική εισήγαγε περίπου το ένα τρίτο αυτών των όγκων, ή περίπου 812.000 τόνους.

Αναφέρεται πως τα φορτία παραδόθηκαν απευθείας στην ήπειρο. Πριν από την απαγόρευση της Ε.Ε. για τα ρωσικά θαλάσσια προϊόντα πετρελαίου, που εισήχθη τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εξήγαγε βενζίνη στην Αφρική μέσω του λιμανιού του Βέντσπιλς της Λετονίας. Τα στοιχεία της Refinitiv έδειξαν ότι από το Βέντσπιλς πέρασαν περίπου 550.000 τόνους ρωσικής βενζίνης που προοριζόταν για την Αφρική το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής βενζίνης που παραδόθηκε στην Αφρική το πρώτο τρίμηνο πήγε στη Νιγηρία, ανερχόμενο σε 488.000 τόνους, από μόλις 38.000 τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Ρωσία αναγκάστηκε να βρει νέους αγοραστές για το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου της λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε., των χωρών της G7. Η Ρωσία ως τότε εξήγαγε ετησίως στην Ευρώπη περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους βενζίνης (60.000 βαρέλια ημερησίως).

Η Ρωσία προειδοποίησε επανειλημμένα ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου της σε χώρες που υποστηρίζουν ή ακόμα και αναφέρουν στα συμβόλαια προμήθειας τα πλαφόν που προβλέπονται από τις κυρώσεις.

Εκτός της Αφρικής, η Ρωσία έχει αυξήσει τις παραδόσεις πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι πραγματοποίησε τις πρώτες σιδηροδρομικές της παραδόσεις καυσίμων στο Ιράν, στέλνοντας περίπου 30.000 τόνους βενζίνης και ντίζελ στη χώρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα