ΑΘΗΝΑ
16:40
|
28.04.2024
Παρά τις επιθυμίες των ΗΠΑ για πλαφόν 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ιαπωνία αγόρασε το πρώτο δίμηνο του 2023 πετρέλαιο Ρωσίας με 70 δολάρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καλές οι συμμαχίες αλλά πάνω από όλα είναι το «εθνικό» συμφέρον φαίνεται να λέει με τις πράξεις της η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα καθώς η χώρα του, παρά το υποτιθέμενο πλαφόν των ΗΠΑ και άλλων χωρών του G7  για πλαφόν αγοράς του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, αγόρασε ήδη μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2023 ρωσικό πετρέλαιο ποσότητας ίσης με περίπου 748.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου έναντι 6,9 δις. δολαρίων. Αυτό αντιστοιχεί (σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς συντακτών της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που επισημαίνει το θέμα παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων από το Τόκιο) σε κάτι λιγότερο από 70 δολάρια.

Στο ίδιο ρεπορτάζ της WSJ  το γεγονός αυτό θεωρείται πως καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της οικονομίας της Ιαπωνίας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επιπλέον επισημαίνονται και άλλες διαφοροποιήσεις της κυβέρνησης Κισίντα που θα φιλοξενήσει το  Μάιο στην Χιροσίμα την ετήσια σύνοδο της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών στην οποία συμπεριλαμβάνεται.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, η Ιαπωνία είναι η μόνη από τις χώρες της Ομάδας των Επτά που έχει αποφύγει ως σήμερα να παράσχει καταστροφικά όπλα στον ουκρανικό στρατό, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Η αντίσταση σε αυτές τις πιέσεις δεν είναι δυσεξήγητη. Πηγές στο ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφέρουν για παράδειγμα πως η κυβέρνηση Κισίντα και οι μεγάλες εταιρίες που την στηρίζουν επιδιώκουν την εξασφάλιση ικανών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου από το κοίτασμα  Sakhalin-2 με «τίμημα» την αγορά ποσότητας ρωσικού πετρελαίου προσαυξημένη κατά 4,6% σε σχέση με πέρσι. Επισημαίνεται επίσης ο ρόλος και τα συμφέροντα των δύο ιαπωνικών εταιριών Mitsui και Mitsubishi Corp  που έχουν μαζί το 22,5% των μετοχών του ρωσικού κοιτάσματος Sakhalin-2. Τέτοια δεδομένα εξηγούν τις επιλογές του Τόκιο παρά τους σχεδιασμούς και τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Από την άλλη, δεν είναι μόνον η Ιαπωνία που αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο παρά τις δυτικές κυρώσεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το πρακτορείο Ρόιτερς έκανε εκτενή αναφορά στη «μεγάλη πρόκληση» εντοπισμού του ρωσικού πετρελαίου καθώς αυτό σε μεγάλες ποσότητες επανεξάγεται στις χώρες της ΕΕ μέσω Ινδίας και Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα