ΑΘΗΝΑ
10:19
|
19.04.2024
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών σε ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Οικονομικών των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7) συμφώνησαν σήμερα να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο με στόχο τη μείωση των εσόδων της Μόσχας, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του αργού για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο σχέδιο μετά από μια εικονική συνάντηση. Είπαν, ωστόσο, ότι το πλαφόν της τιμής ανά βαρέλι θα καθοριστεί αργότερα «με βάση μια σειρά τεχνικών εισροών» που θα συμφωνηθούν από τον συνασπισμό των χωρών που το εφαρμόζουν.

«Σήμερα επιβεβαιώνουμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη απαγόρευση των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης παγκοσμίως», ανέφεραν οι υπουργοί των G7.

Η παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης και της χρηματοδότησης, θα επιτρέπεται μόνο εάν τα ρωσικά φορτία πετρελαίου αγοράζονται σε τιμές που εμπίπτουν στο ανώτατο όριο «που καθορίζεται από τον ευρύ συνασπισμό χωρών που τηρούν και εφαρμόζουν το ανώτατο όριο τιμών».

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα εργαστούν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες, μέσω των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών, με στόχο να τις ευθυγραμμίσουν με την έναρξη των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο μπλοκ από τον Δεκέμβριο. Οι G7 αποτελούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν έναν ευρύτερο συνασπισμό χωρών που εισάγουν πετρέλαιο για την αγορά ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων μόνο στο ανώτατο όριο τιμών ή κάτω από αυτό και θα ζητήσουν τη συμβολή τους στο σχέδιο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι των G7 έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν θα ήταν επιτυχές χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων εισαγωγέων όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες έχουν αυξήσει απότομα τις αγορές ρωσικού αργού από τον Φεβρουάριο.

Η επιβολή του ανώτατου ορίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την άρνηση ασφάλισης ναυτιλίας με τη μεσολάβηση του Λονδίνου, η οποία καλύπτει περίπου το 95% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, και τη χρηματοδότηση φορτίων που τιμολογούνται πάνω από το πλαφόν. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την παράκαμψη του ανώτατου ορίου και οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούσαν να το καταστήσουν αναποτελεσματικό.

Παρά τους μειωμένους όγκους εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, τα έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια από τον Μάιο λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου, δήλωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τον περασμένο μήνα.

Η δήλωση των υπουργών Οικονομικών των G7 αποτελεί συνέχεια της απόφασης των ηγετών τους τον Ιούνιο να διερευνήσουν το ανώτατο όριο, μια κίνηση που η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα τηρήσει.  Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πετρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που πρόκειται να επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών στους ενεργειακούς πόρους της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το εμπάργκο της ΕΕ θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν αγώνα για εναλλακτικές προμήθειες, εκτοξεύοντας τις παγκόσμιες τιμές του αργού έως και 140 δολάρια το βαρέλι και προωθεί το ανώτατο όριο τιμών από τον Μάιο ως τρόπο διατήρησης της ροής του ρωσικού αργού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα