ΑΘΗΝΑ
16:32
|
05.05.2024
Η Ιορδανία είπε ότι προωθεί ένα κοινό αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο που θα μπορούσε να τερματίσει τις συνέπειες της συριακής σύγκρουσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιορδανία είπε, πριν από μια συνάντηση την Παρασκευή για να συζητηθεί η επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, ότι προωθεί ένα κοινό αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο που θα μπορούσε να τερματίσει τις καταστροφικές συνέπειες της συριακής σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα, αναφέρει το Reuters.

Το σχέδιο θα συζητηθεί σε μια συνάντηση που θα φιλοξενήσει η Σαουδική Αραβία στη Τζέντα, στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών από το Ιράκ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για να συζητηθεί η ανάληψη ενός ηγετικού αραβικού ρόλου μετά από χρόνια αποτυχημένων διεθνών προσπαθειών λύσει την αιματηρή σύγκρουση, επιπλέον.

Η Συρία ανεστάλη από τον Αραβικό Σύνδεσμο ως απάντηση στη βάναυση καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Το Βασίλειο είχε προτείνει το σχηματισμό μιας κοινής αραβικής ομάδας που «θα εμπλέξει άμεσα τη συριακή κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές σχέδιο τερματισμού της σύγκρουσης», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος που ζήτησε την ανωνυμία του.

«Ο λεπτομερής οδικός χάρτης ασχολείται με όλα τα βασικά ζητήματα… και την επίλυση της κρίσης, ώστε η Συρία να μπορέσει να αποκαταστήσει τον ρόλο της στην περιοχή και να ενταχθεί ξανά στον Αραβικό Σύνδεσμο», πρόσθεσε.

Η Ιορδανία ήταν μεταξύ των πρώτων αραβικών κρατών που διαφωνούσαν με τον Άσαντ για τον χειρισμό της αιματηρής σύγκρουσης και είπε, αφού ανέκτησε τον έλεγχο πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ότι υπήρχε ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο στη σύγκρουση.

Η προσέγγιση «βήμα προς βήμα» για τον τερματισμό της κρίσης και τελικά να επιτραπεί στη Συρία να επανέλθει στον Αραβικό Σύνδεσμο ήταν η βάση του οδικού χάρτη εμπνευσμένου από την Ιορδανία, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η χώρα του φιλοξενεί 1,3 εκατομμύρια Σύρους που κατέφυγαν και εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί και ήταν ακόμη ταραγμένη από την κρίση.

Ο οδικός χάρτης ήταν ζωτικής σημασίας για την «αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών, της ασφάλειας και των πολιτικών συνεπειών της σύγκρουσης, πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στον πόλεμο, ο οποίος προσέλκυσε πολλές ξένες δυνάμεις και διέλυσε τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, έθεσε το ειρηνευτικό σχέδιο στον Ασάντ όταν συναντήθηκαν στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο στην πρώτη τέτοια επίσκεψη ενός ανώτερου Ιορδανού αξιωματούχου μετά τη συριακή σύγκρουση.

Αποφεύγοντας από τη Δύση, το Άμπου Ντάμπι και το Ομάν δέχθηκαν επίσης τον Άσαντ καθώς η ομαλοποίηση ενισχύθηκε σε άλλα σημεία της περιοχής μετά από έναν καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία αντιστέκεται εδώ και καιρό στην εξομάλυνση με τον Άσαντ, δήλωσε ότι μετά από μια προσέγγιση με το Ιράν, τον βασικό περιφερειακό σύμμαχο της Συρίας, χρειαζόταν μια νέα προσέγγιση με τη Δαμασκό.

Το Ριάντ κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, για συνομιλίες την Τετάρτη σε μια επίσκεψη ορόσημο και οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες σύντομα.

Η Ιορδανία μοιράστηκε το σχέδιο με τη σύμμαχό της, την Ουάσιγκτον και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ήταν η επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων που έφυγαν από τη Συρία, πολλοί από τους οποίους φοβούνται αντίποινα αν επιστρέψουν.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η απόκτηση της υποστήριξης της Δύσης ήταν ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της κρίσης και για την άρση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Συρία για να καταστεί δυνατή η μαζική ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας και η αντιμετώπιση των τρομερών ανθρωπιστικών της αναγκών.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την εθνική συμφιλίωση και ότι η Δαμασκός ευθύνεται για την τύχη δεκάδων χιλιάδων αγνοουμένων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, πολλοί από τους οποίους πιστεύεται ότι πέθαναν σε κέντρα κράτησης, σύμφωνα με δυτικές οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Η παρουσία «σεκταριστικών πολιτοφυλακών», μια αναφορά σε φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ, ήταν μια σημαντική ανησυχία για την Ιορδανία και τα αραβικά κράτη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Η Συρία θα πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για να σταματήσει το εμπόριο ναρκωτικών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ιορδανία και τον Κόλπο από τα νότια σύνορά της, από τα οποία τόσο το Αμμάν όσο και το Ριάντ υποστηρίζουν οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές. Η Συρία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Θέλουμε να τελειώσει αυτή η κρίση, η αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία είναι απαραίτητη για την περιφερειακή ασφάλεια», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα