ΑΘΗΝΑ
06:47
|
28.04.2024
Οι πιο ξεχωριστές λαμπάδες είναι λιτές, καλαίσθητες και φέρουν σκίτσα του ΓΓ του ΚΚΕ και τις εύστοχες ατάκες του. Είναι τα «Κουτσουμπίνια»!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναδημοσίευση. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 23 Απριλίου του 2022.

Οι λαμπάδες των ενηλίκων που ξεχωρίζουν και το φετινό Πάσχα δεν είναι από μεγάλα πολυκαταστήματα. Δεν έχουν αυγά! Δεν συνοδεύονται καν από πολύχρωμες κορδέλες, ή ψεύτικα λουλούδια. Δεν έχουν εννοείται τις κλασικές φιγούρες με λαγουδάκια και πολύχρωμα αυγά. Είναι λιτές, καλαίσθητες, γεμάτες χιουμοριστικά μικρά μηνύματα με τα σκίτσα… του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, της προκατόχου του, Αλέκας Παπαρήγα, του δημοφιλούς βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη φράση «ξέρεις εσύ» που έγινε τον περασμένο χειμώνα μία από τις πιο σταθερές «τάσεις» στο Τουίτερ! Είναι οι λεγόμενες λαμπάδες «Κουτσουμπίνια» που έχουν γίνει ανάρπαστες εδώ και λίγες βδομάδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και περιζήτητες καθώς οι παραγγελίες έρχονται πλέον από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.

Το Κοσμοδρόμιο σας παρουσιάζει σήμερα μία συνομιλία με την δημιουργό της πιο πρωτότυπης λαμπάδας του 2022.

Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζουμε το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Το λειρί του κόκορα» και την δημιουργό του, Πηνελόπη Καλογεροπούλου που ζει , δημιουργεί και εμπνέεται στα Κρέστενα Ηλείας, ώστε να την γνωρίσετε και να μάθετε και εσείς, εάν δεν ξέρετε ήδη, τα «Κουτσουμπίνια» και την ιστορία πίσω από αυτά!

Πρώτα, λίγα λόγια γνωριμίας! Σας ακούμε!

Ονομάζομαι Πηνελόπη Καλογεροπούλου. Μένω στα Κρέστενα Ηλιείας και έχω το καλλιτεχνικό εργαστήριο «Το Λειρί του Κόκορα» από το 2017 που κάνει εικαστικά μαθήματα, διάφορα έργα τέχνης, και ταυτόχρονα κάνω στολισμούς κτιρίων, γάμων, βαφτίσεις, βιτρίνες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάνω και κάποια εποχιακά πράγματα κατά κύριο λόγο χειροποίητα.

Οι πελάτες μου με ξέρουν και μου ζητούν συγκεκριμένα είδη. Μπορεί να είναι μία λαμπάδα ή ένα γούρι με τη φωτογραφία τους. Ή ένα δώρο με μία κάρτα που θα έχουμε σκεφθεί.

Ανάλογα με το τι ζητάνε ανάλογα και εγώ φτιάχνω…

Έχετε τελειώσει κάποια σχολή, ή είστε αυτοδίδακτη;

Έχω τελειώσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πάντειο.

Καθόλου καλλιτεχνικό!

Ίσα-ίσα. Το χειρότερό μου είναι να είμαι πίσω από έναν υπολογιστή και να είμαι όλη την ώρα στα χαρτιά! Αυτό το κομμάτι της καλλιτεχνίας μου βγήκε γιατί ζούσα αρκετά χρόνια στην Αθήνα και όταν επέστρεψα στα πάτρια εδάφη, αναζήτησα έναν τρόπο έκφρασης. Έτσι ασχολήθηκα με αυτό, επιστρέφοντας στην επαρχία, για να μην πέσω στην κατάθλιψη και τα ναρκωτικά (σ.σ.γελάει..)

Όμως είχατε κάποια καλλιτεχνική τάση νωρίτερα! Φαντάζομαι δεν σας ήρθε ξαφνικά με το που επιστρέψατε στα πάτρια εδάφη!

Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να φτιάχνει κολλάζ και δώρα! Μου προέκυψε πολύ αργότερα! Έχω να πω ότι εάν υπήρχε επαγγελματικός προσανατολισμός εκείνα τα χρόνια που ήμουν σχολείο, ίσως να το είχα ανακαλύψει νωρίτερα και να είχα ξεκινήσει πιο πριν!

Πάμε στον ξαφνικό θρίαμβο που γνωρίσατε! Φετινό το φαινόμενο ή είχατε ξεκινήσει από πέρσι;

Ήταν φετινό το πράγμα αυτό! Και οφείλεται στην καλή μου φίλη Αγγελίνα Μποφούνου (Angelina Mpoufounou) η οποία μου ζήτησε να της φτιάξω μία λαμπάδα με τις ατάκες που είχε πει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απλά να τις γράψω! Χιουμοριστικά της πρότεινα να της ζωγραφίσω και τον κύριο Κουτσούμπα και το δέχτηκε υπό τον όρο να της φτιάξω ένα συγκεκριμένο σχέδιο, βασισμένο σε σκίτσο του πολιτικού σκιτσογράφου Νικόλα Στεφαδούρου (Nicolas Stefadouros)!

Μου έστειλε το σκίτσο του Νικόλα που είναι σκιτσογράφος, δημιουργός και δάσκαλος κόμικ και έχει κάνει συχνά πολιτικούς, που της άρεσε πολύ! Της το έφτιαξα λοιπόν και της το έστειλα! Το έκανα καθαρά για πλάκα!

Και μετά έγινε ο χαμός!

Ακριβώς! Εάν πρέπει λοιπόν να ευχαριστήσω κάποιους για αυτή την επιτυχία που ζω είναι η Αγγελίνα Μποφούνου και ο Νικόλας Στεφαδούρος που μου επέτρεψε να χρησιμοποιήσω τα σχέδιά του.

Πολύ ευγενικό εκ μέρους του!

Ναι! Δεν έχω λόγια! Θα του ανάψω μία λαμπάδα!

Τι πιο ταιριαστό! Ο κόσμος τι ζητάει; Από ό,τι βλέπω έχετε κάνει λαμπάδες με Κουτσούμπα, με Παπαρήγα, με Πελετίδη! Εντοπίζω μία σαφή προτίμηση προς το ΚΚΕ. Τι άλλο έχετε κάνει; Τι σας ζητούν;

Εκτός από τον κύριο Κουτσούμπα και την κυρία Παπαρήγα που μου τους ζήτησαν και έφτιαξα, ο κύριος Πελετίδης ήταν μία δική μου ιδέα, εντελώς χιουμοριστική. Απλά γιατί είχα βαρεθεί, ακούγοντας πολύ τηλεόραση, είχα βαρεθεί να ακούω συνέχεια για την Πάτρα, την υπόθεση της Πάτρας, και έλεγα μονολογώντας ότι δεν θέλουμε αυτή την Πάτρα αλλά την Πάτρα του Πελετίδη! Έτσι, έφτιαξα ένα γρήγορο σκίτσο και λαμπάδα Πελετίδη! Και το ανέβασα, και είπα, ότι εάν έχει βαρεθεί και εσύ να ακούς για την Πάτρα, μην ξεχνάς ότι υπάρχει και το παράδειγμα του Πελετίδη. Ήταν πολύ αστείο γιατί σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι θα ήθελαν να πάνε στην Ανάσταση με την λαμπάδα Πελετίδη! Και όμως!

Αυτός που κάνει θραύση είναι ο κύριος Κουτσούμπας και οι ατάκες του! Και ο κύριος Πελετίδης. Αλλά υπάρχουν και πολλοί που ζητούν μία γελοιογραφία με τον Πρωθυπουργό!

Που ξέρει αυτός …

Το «ξέρεις εσύ» που ήταν πολύ καιρό «τάση», trend, στο Τουίτερ!

Πραγματικά! Νομίζω ήταν για καιρό το χειμώνα μία από τις σταθερές «τάσεις» στο Τουίτερ

Αλλά πάνω από όλους είναι ο κύριος Κουτσούμπας. Δηλαδή τα «κουτσουμπίνια»! Έτσι ονόμασαν αυτές τις λαμπάδες, δεν ξέρω γιατί… Αλλά όλοι ζητάνε «κουτσουμπίνια»! Είναι περιζήτητες για τις ατάκες του κυρίου Κουτσούμπα!

Όμως δεν είναι μόνον οι πολιτικοί πηγή της έμπνευσής σας αλλά και κάποια από τα λεγόμενα «memes», μιμίδια, που εμφανίζονται κατά καιρούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως για παράδειγμα ένα ζευγάρι λαμπάδες που είδα ότι φτιάξατε με το «Τι έχεις;» έλεγε η μία. «Τίποτε» απαντούσε η άλλη…

Όπως λέει η νέα γενιά προσπαθώ να τρολάρω την κατάσταση, έτσι πέρα από το «Τι έχεις;-Τίποτε», και το «Μωρό μου πάχυνα!_Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ», φέτος έφτιαξα πολλές λαμπάδες κόβιντ-φρι γιατί όταν κάναμε τα σελφ τεστ, εγώ τα μάζευα! Δεν τα πέταγα και αφού τα απολύμανα, εννοείται, τα χρησιμοποίησα για μία σειρά από λαμπάδες, όπως «covid-free», «covid-survivor» και άλλα!

Νομίζω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί! Θέλει το αστείο και το χιούμορ! Το έχει ανάγκη μετά από δύο χρόνια πανδημίας, εγκλεισμών και περιορισμών. Είναι η ακρίβεια! Είναι τόσα προβλήματα!

Ήθελα να σας ρωτήσω και για την ακρίβεια! Σας έχουν ζητήσει κάτι για την ακρίβεια σε λαμπάδα;

Όχι! Δεν έχουν ζητήσει γιατί με έναν τρόπο το θέμα καλύπτεται με εκείνη τη λαμπάδα με τον πρωθυπουργό μας, που ήταν «τάση» για καιρό στο Τουίτερ, το «Ξέρεις εσύ».

Υπάρχουν από την άλλη και φίλοι Πασόκοι που ζητούν μία συγκεκριμένη λαμπάδα Ανάστασης, με το παλιό, ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ, με τον ήλιο, που θα γράφει «Προσδοκώ ανάσταση νεκρών». Και προσδοκούν συγκεκριμένο νεκρό να αναστηθεί… (γέλια)

Αυτό που λέτε πάλι το συνάντησα πρόσφατα σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! Οπότε αυτά παίζουν έναν ρόλο ως πηγή έμπνευσή σας για την… «Εφαρμοσμένη Καλλιτεχνική», που θα έλεγα πως κάνετε!

Ωραίο! Ναι! Καλώς ή κακώς είναι πλέον η ζωή μας τέτοια που είμαστε συνέχεια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε, έχω φτιάξει λαμπάδα και με την κυρία Νικολούλη που εδώ και δύο μήνες είναι το «απόλυτο τρεντ» στο Τουίτερ. Η λαμπάδα με την κυρία Νικολούλη συνοδεύεται από την φράση: «Πού είναι το φως». Γενικότερα επειδή είμαστε όλη τη μέρα μέσα στα Σόσιαλ και χρησιμοποιούμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επηρεαζόμαστε και από αυτά.

Και από την άλλη αποτελούν ή συνιστούν και έναν κώδικα «επικοινωνίας». Ας πούμε δημιουργούν «κοινά βιώματα» μεταξύ ανθρώπων που τυχαίνει να γνωρίζονται διά των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης…

Ακριβώς! Όμως δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό. Γιατί έχουμε πλέον καταλήξει, για να μην πω καταντήσει, να μιλάμε όλοι πίσω από ένα πληκτρολόγιο ή από ένα τσατ, οπότε αναγκαστικά περνάμε εκεί έναν χρόνο, καλώς ή κακώς.

Θέλουν όλα ένα μέτρο! Εγώ το χρησιμοποιώ για έμπνευση! Όχι για αποβλάκωση!

Οι παραγγελίες σας γίνονται μόνο από Ηλεία και Αθήνα ή από διάφορα μέρη της Ελλάδας;

Από όλα τα μέρη της Ελλάδας! Δεν υπάρχει μέρος που να μην μου έχουν ζητήσει. Ακόμη και από το εξωτερικό! Και δεν ξέρω πώς να τους τα στείλω. Ίσως μέσω των γονιών τους…Η αλήθεια είναι ότι από τότε που ανέβηκε ένα άρθρο στο Λούμπεν από εκεί ξεκίνησε το «κακό». Ακόμη και σήμερα μου ζητούν παραγγελίες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνον για το Πάσχα! Ορισμένοι θέλουν να τις έχουν ως αναμνηστικά.

Όμως, τα «κουτσουμπίνια» κάνουν θραύση!

Όντως! Πλέον μπορούμε να λέμε… «Αυτοί είστε!»

Αν φτιάχνατε μία λαμπάδα για το Κοσμοδρόμιο , πώς θα την φανταζόσαστε;

Τώρα αυτό που μου έρχεται είναι ένα σκίτσο με την σπηλιά του Λάζαρου που του λέει ο Χριστός «Λάζαρε, δεύρο έξω» και λέει αυτός «Όχι δεν βγαίνω!».

‘Εφτιαξα μία λαμπάδα για του χρόνου με λεζάντα: «Πάμε. Εκ Ανάσταση!»

Σας εύχομαι καλή συνέχεια. Φαντάζομαι θα κάνετε λαμπάδες μέχρι την Ανάσταση ή μέχρι τα…Χριστούγεννα!

Ω! Καλά είστε! Ευχαριστώ πάρα πολύ! Και σας εύχομαι καλή Ανάσταση!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα