ΑΘΗΝΑ
13:19
|
03.05.2024
Ένας Αυστραλός που επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έζησε στο εξωτερικό κατηγορήθηκε για παροχή ευαίσθητων πληροφοριών σε ξένους πράκτορες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Αυστραλός που επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έζησε στο εξωτερικό κατηγορήθηκε για παροχή ευαίσθητων πληροφοριών σε ξένους πράκτορες πληροφοριών, αναφέρει το BBC.

Ο πενήντα πέντε ετών ειδικός πληροφορικής Αλεξάντερ Σέργκο συνελήφθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας λίγο μετά την προσγείωση του στο Σίδνεϊ.

Οι αρχές λένε ότι πριν από δύο χρόνια τον πλησίασαν δύο ξένοι κατάσκοποι.

Φέρεται ότι προσφέρθηκαν να του πληρώσουν για πληροφορίες εθνικής ασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή της, η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP) είπε ότι ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από μια δεξαμενή σκέψης επικοινώνησε με τον κ. Σέργκο μέσω των social media ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό και κανόνισε να συναντήσει δύο εκπροσώπους του.

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Σέργκο πιστεύεται ότι συνάντησε το ζευγάρι, το οποίο ονομαζόταν “Κεν” και “Έβελιν”, στην κινεζική πόλη της Σαγκάης, αν και η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει ποια χώρα κατηγορείται ότι προσπάθησε να συγκεντρώσει παράνομες πληροφορίες.

Στον Σέργκο προσφέρθηκαν χρήματα για να λάβει πληροφορίες σχετικά με την αυστραλιανή άμυνα, τις οικονομικές ρυθμίσεις και τις ρυθμίσεις εθνικής ασφάλειας, καθώς και θέματα σχετικά με άλλες χώρες, ανέφερε η δήλωση του AFP, προσθέτοντας: «Η κατασκοπεία και η ξένη παρέμβαση αποτελούν σοβαρή απειλή για την κυριαρχία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα των εθνικών θεσμών της Αυστραλίας».

Ο κ. Σέργκο είναι ο δεύτερος μόνον Αυστραλός που κατηγορείται σύμφωνα με τους νόμους κατά της κατασκοπείας που τέθηκαν σε ισχύ πριν από πέντε χρόνια.

Οι αυστραλιανές αρχές κάνουν έκκληση για οποιονδήποτε άλλον που συναντήθηκε με τον Κεν και την Έβελιν να εμφανιστεί επίσης.

Ο κ. Σέργκο εμφανίστηκε στο Παιδικό Δικαστήριο Parramatta στη Νέα Νότια Ουαλία μέσω σύνδεσης βίντεο. Η υπόθεση αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 17 Απριλίου.

Η μέγιστη ποινή είναι για το έγκλημα της απερίσκεπτης ξένης παρέμβασης, για την οποία ο κ. Σέργκο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα