ΑΘΗΝΑ
16:10
|
26.04.2024
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γι «ελπίζει και πιστεύει» ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την «ειρηνική επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γι «ελπίζει και πιστεύει» ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την «ειρηνική επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση το Σάββατο.

Ο Γουάνγκ έκανε τις παρατηρήσεις σε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπάερμποκ, η οποία επισκέπτεται την Κίνα μέχρι το Σάββατο, προσθέτοντας ότι η Κίνα υποστήριξε κάποτε την επανένωση της Γερμανίας.

«Για να διατηρηθεί η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, είναι απαραίτητο να αντισταθούμε σθεναρά στις αυτονομιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η «επιστροφή στην Κίνα» της Ταϊβάν ήταν σημαντικό στοιχείο της διεθνούς τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την Παρασκευή, η Μπάερμποκ είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Κίνας να ελέγξει την Ταϊβάν θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τα σχόλιά της.

Το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν διοικείται δημοκρατικά ως κινεζική επαρχία, δεν απέκλεισε ποτέ τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του. Η κυβέρνηση της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν απορρίπτει τη θέση της Κίνας, λέγοντας ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανέφερε σε δήλωση το Σάββατο ότι ενέκρινε σθεναρά τα σχόλια της Μπάερμποκ.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους στα εκτελεστικά τμήματα διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για την αλληλεγγύη τους προς την Ταϊβάν», ανέφερε.

Σε μια απόκλιση από τις πολιτικές της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς αναπτύσσει μια νέα στρατηγική για την Κίνα για να μειώσει την εξάρτηση από την οικονομική υπερδύναμη της Ασίας, έως τώρα μια ζωτικής σημασίας εξαγωγική αγορά για γερμανικά προϊόντα.

Η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Μπετίνα Σταρκ-Γουάτσινγκερ επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον περασμένο μήνα, ένα ταξίδι που η Κίνα κατήγγειλε ως «κακό».

Η Κίνα πραγματοποίησε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις από τις 8 Απριλίου γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων προσομοιωμένων χτυπημάτων ακριβείας με βομβαρδιστικά και πυραυλικές δυνάμεις, μετά την επιστροφή της Τσάι από το Λος Άντζελες, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, εξοργίζοντας το Πεκίνο.

Ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις ανταλλαγές και την επικοινωνία με τη Γερμανία για να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και να προετοιμαστεί για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων σινο-γερμανικής κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα