ΑΘΗΝΑ
23:19
|
04.05.2024
Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τη δολοφονία 3 υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος εν μέσω συγκρούσεων στο Σουδάν το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τη δολοφονία τριών υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) εν μέσω συγκρούσεων στο Σουδάν το Σάββατο, λέγοντας ότι οι τρεις σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους, αναφέρει το Reuters.

Ο Βόλκερ Πέρθες, επικεφαλής της Αποστολής Ολοκληρωμένης Μεταβατικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών (UNITAMS) δήλωσε την Κυριακή ότι οι τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Kabkabiya στο Βόρειο Νταρφούρ μια ημέρα νωρίτερα.

«Είμαι επίσης εξαιρετικά απογοητευμένος από τις αναφορές για βλήματα που έπληξαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και αναφορές για λεηλασίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων σε διάφορες τοποθεσίες στο Νταρφούρ», πρόσθεσε ο Πέρθες, ο οποίος είναι επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν, στη δήλωσή του.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΕΠ αναφέρει ότι είναι «τρομοκρατημένο» από την είδηση του θανάτου τριών υπαλλήλων του.

«Τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι στις οικογένειές τους και καλούμε όλες τις πλευρές στο Σουδάν να σεβαστούν την ουδετερότητα των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν των οποίων ο ρόλος είναι να βοηθήσουν όλες τις πλευρές σε αυτήν την κρίση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το ΠΕΠ αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές του ενώ εξετάζουμε την κατάσταση ασφαλείας.

Η συνεχιζόμενη βία έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δουλειά μας και στους ανθρώπους που υπηρετούμε.

Προτρέπουμε όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέπει τη συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές στο Σουδάν.»
«Προτρέπουμε όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση της παροχής σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν», συνεχίζει η δήλωση.

Το WFP πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι ένα από τα αεροσκάφη του υπέστη ζημιά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαρτούμ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών το Σάββατο, κάτι που, όπως λέει, επηρέασε την ικανότητά του να μετακινεί προσωπικό και να παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Ο σουδανικός στρατός και οι RSF υποστηρίζουν «επείγουσα ανθρωπιστική εκεχειρία»

Οι δύο πλευρές στη σύγκρουση στο Σουδάν συμφώνησαν σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, έτσι ώστε οι «επείγουσες ανθρωπιστικές υποθέσεις» να μπορούν να διασφαλιστούν.

Εκπρόσωποι των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης συμφώνησαν με την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για παύση των μαχών μεταξύ 16:00 και 19:00 τοπική ώρα (14:00 και 17:00 GMT) της Κυριακής.

Ο στρατηγός Μπουρχάν των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης υποστήριξαν την πρόταση.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Σουδάν Βόλκερ Πέρθες είπε ότι θα λογοδοτήσουν για να την τιμήσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα