ΑΘΗΝΑ
22:43
|
03.05.2024
Ο αριθμός των νεκρών στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών RSF έφτασε τους 56.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των νεκρών στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έφτασε τους 56, ενώ οι τραυματίες είναι 595, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή η κεντρική επιτροπή των σουδανών γιατρών, μεταδίδει το Anadolu.

Η επιτροπή κάλεσε τις RSF και τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να επιτρέψουν την απομάκρυνση των τραυματιών, ειδικά μεταξύ αμάχων, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, καθώς και των νεφροπαθών.

«Καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανοίξουν ασφαλείς διόδους εξόδου για ασθενείς που κρατούνται σε κέντρο αιμοκάθαρσης κοντά στη στρατιωτική διοίκηση στο Χαρτούμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ιδιαίτερα στο αρχηγείο του στρατού ή κοντά.

Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι προχωρούσαν στις βάσεις των RSF στο Χαρτούμ και σε άλλες πολιτείες.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα στρατεύματα έλεγχαν βάσεις στο Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ πέρα από τον Λευκό Νείλο, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα τερματίσει σύντομα τη σύγκρουση.

Η RSF διέψευσε τη δήλωση των ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Η παραστρατιωτική ομάδα ισχυρίστηκε περαιτέρω σε ανακοίνωσή της ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο χθες το βράδυ.

Αυτόπτες μάρτυρες στο Χαρτούμ είπαν στο Anadolu ότι εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 μαθητών, κρατήθηκαν στο κέντρο του Χαρτούμ, όπου γίνονταν έντονες συγκρούσεις κοντά στο αρχηγείο του στρατού.

Επίσης, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τρεις εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια σκοτώθηκαν στην Καμπκαμπίγια στο βόρειο Νταρφούρ.

Η Αφρικανική Ένωση καλεί για παύση των εχθροπραξιών στο Σουδάν

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) ζήτησε το Σάββατο κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, αναφέρει το Anadolu.

«Ο πρόεδρος απευθύνει ένθερμα έκκληση σε όλα τα κόμματα, τις ένοπλες δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης, ιδιαίτερα, να σταματήσουν αμέσως την καταστροφή της χώρας, τον πανικό του πληθυσμού και την αιματοχυσία», δήλωσε ο Μούσα Φακί Μαχαμάτ, πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ.

Ο Φακί προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να συνδυάσει, με ενότητα και επείγουσα ανάγκη, τις προσπάθειές τους για να ωθήσουν τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα ικανοποιητικό τέλος της κρίσης για όλους».

«Άμεση διακοπή των εχθροπραξιών»: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί για αποκατάσταση της ηρεμίας στο Σουδάν

Ο αρχηγός του ΟΗΕ καταδίκασε το Σάββατο το «ξέσπασμα μαχών» μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, αναφέρει το Anadolu.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τους ηγέτες των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης», δήλωσε ο Στεφάν Ντουτζάρικ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση των μαχών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους αμάχους και θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επισφαλή ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη του ΟΗΕ στην περιοχή «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης και την επιστροφή στον δρόμο της μετάβασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο Γενικός Γραμματέας έχει συνομιλίες με ηγέτες στην περιοχή και επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν τον λαό του Σουδάν στις προσπάθειές του να αποκαταστήσουν μια δημοκρατική μετάβαση και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού και ασφαλούς μέλλοντος», προστίθεται.

Στο Twitter, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε: «Βαθιά ανησυχημένος από τις ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν. Πλήρης αλληλεγγύη με τους ανθρώπους του Σουδάν που αξίζουν καλύτερα. Η φωνή της λογικής χρειάζεται επειγόντως για να σταματήσει η βία και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη πολλά υποσχόμενη πορεία προς την ειρήνη και πολιτική μετάβαση».

Το Τσαντ κλείνει τα σύνορα με το Σουδάν εν μέσω των συγκρούσεων

Το Τσαντ έκλεισε το Σάββατο τα σύνορά του με το Σουδάν καθώς ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, αναφέρει το Anadolu.

«Το Τσαντ, ενώ προστατεύει τα σύνορά του, αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα με το Σουδάν μέχρι νεωτέρας», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Αζίζ Μαχαμάτ Σάλεχ.

«Αυτή η υπόθεση αναταραχής» ώθησε την κυβέρνηση του Τσαντ, μιας χώρας που συνορεύει με το Σουδάν, να λάβει «τα κατάλληλα μέτρα μέσω των διπλωματικών και προξενικών υπηρεσιών της για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της στο Σουδάν», πρόσθεσε ο Μαχαμάτ Σάλεχ.

Οι αρχές του Τσαντ ζήτησαν επίσης «ηρεμία, γαλήνη και παύση των εχθροπραξιών», ενώ καλούσαν «τους εμπόλεμους σε διάλογο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα