ΑΘΗΝΑ
21:56
|
30.04.2024
Η ποινή σε βάρος του 41χρονου επικριτή του Κρεμλίνου χαρακτηρίζεται ως η «αυστηρότερη» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στη Ρωσία καταδίκασε τον Βλαντίμιρ Κάρα-Μουρζά σε φυλάκιση 25 ετών κρίνοντάς τον ένοχο τις κατηγορίες της προδοσίας, δυσφήμισης του ρωσικού στρατού και άλλων αδικημάτων. Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του 41χρονου επικριτή του Κρεμλίνου χαρακτηρίζεται ως η «αυστηρότερη» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Καρά-Μουρζά, 41 ετών, πατέρας τριών παιδιών και πολιτικός της αντιπολίτευσης με ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο, μιλούσε ανοικτά επί χρόνια εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ασκούσε πιέσεις σε δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και μεμονωμένους Ρώσους για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κρατικοί εισαγγελείς, που είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιβληθεί 25ετής κάθειρξη, τον κατηγόρησαν για προδοσία και για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού αφού επέκρινε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Συνελήφθη πριν έναν χρόνο και έκτοτε τελεί υπό κράτηση. Οι κατηγορίες σε βάρος του σχετίζονται με ομιλία που εκφώνησε δια ζώσης πέρυσι τον Μάρτιο στη Γερουσία της αμερικανικής πολιτείας Αριζόνα. Στην ομιλία του καταδίκασε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διώξεις αντιφρονούντων στη Ρωσία.

«Αυτές είναι πολύ σκοτεινές εποχές για τη Ρωσία σήμερα, αυτές είναι στιγμές που έχουμε εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, και αυτός ο αριθμός μόνον θα αυξάνεται πλέον, καθώς άνθρωποι συλλαμβάνονται για συμμετοχή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όλες οι μεγάλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν συντριβεί, όλα τα εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν εκκαθαριστεί από τις αρχές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Και κάθε μέρα ακούμε για νέες συλλήψεις, νέες κρατήσεις και νέες καταστολές σε βάρος των φίλων μας. Αλλά ξέρουμε, και θυμόμαστε αυτό το μάθημα, ότι η νύχτα είναι πιο σκοτεινή πριν από την αυγή», είχε πει ενώπιον των γερουσιαστών της Αριζόνα. Οι κατηγορίες για προδοσία σε βάρος του 41χρονου Καρά-Μουρζά προστέθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Αφού άκουσε την ανακοίνωση της ποινής του, ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα γυάλινο κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, είπε «η Ρωσία θα ελευθερωθεί», γνωστό σύνθημα της αντιπολίτευσης.

Στην τελική ομιλία του στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, ο Καρά-Μουρζά συνέκρινε τη δίκη του, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με τις στημένες δίκες του Ιωσήφ Στάλιν τα χρόνια του 1930. Είχε αρνηθεί να ζητήσει από το δικαστήριο να τον αθωώσει, λέγοντας ότι επιμένει και είναι υπερήφανος για ό,τι έχει πει. «Οι εγκληματίες υποτίθεται ότι δείχνουν μεταμέλεια για ό,τι έχουν κάνει. Εγώ, από την άλλη, είμαι στη φυλακή για τις πολιτικές μου απόψεις. Ξέρω επίσης πως θα έρθει η μέρα όπου το σκοτάδι πάνω από τη χώρα μας θα διαλυθεί», είπε.

Μία από τους δικηγόρους του, η Μαρία Έισμοντ, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η νομική ομάδα του Καρά-Μουρζά θα ασκήσει έφεση στη σημερινή ετυμηγορία, η οποία όπως είπε αμαυρώθηκε από πολλές σοβαρές νομικές παραβιάσεις.

Έξω από το δικαστήριο στη Μόσχα, η Βρετανίδα πρεσβευτής Ντέμπορα Μπρόνερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Καρά-Μουρζά τιμωρήθηκε επειδή μιλούσε με γενναιότητα εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Να σημειωθεί πως η «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού μπορεί πλέον να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως πέντε ετών, ενώ η εσκεμμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών για αυτόν μπορεί να επισύρει 15ετή ποινή κάθειρξης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Από φίλια πυρά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα