ΑΘΗΝΑ
03:23
|
07.05.2024
Για πρώτη φορά μετά τον 19ο αιώνα η Μελβούρνη γίνεται η πρώτη σε πληθυσμό μεγαλούπολη της Αυστραλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με διαφορά 18.700 πολιτών η Μελβούρνη ξεπέρασε σε πληθυσμό το Σίδνεϊ και γίνεται για πρώτη φορά μετά τον 19ο αιώνα η πολυπληθέστερη μεγαλούπολη της Αυστραλίας.

Η πρώτη περίοδος της μετανάστευσης προς την Μελβούρνη ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν στην περιοχή ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα χρυσού. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πόλη εγκαταστάθηκαν πολλοί μετανάστες από χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το Σίδνεϊ διατήρησε τον τίτλο της πολυπληθέστερης πόλης της Αυστραλίας για περισσότερα από 100 χρόνια, αλλά τώρα έμεινε… πίσω. Σύμφωνα με τα τελευταία δημογραφικά κρατικά στοιχεία ο πληθυσμός της Μελβούρνης υπολογίζεται στα 4.875.400 πολίτες, 18.700 περισσότεροι από ό,τι στο Σίδνεϊ.

Ο πληθυσμός της Μελβούρνης αυξάνεται καθώς αλλάζουν συνεχώς τα όρια της πόλης, στα οποία έχουν συμπεριληφθεί πολλά προάστια, όπως το Μέλτον. Η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας (ABS) διευκρινίζει ότι τα προάστια της Μελβούρνης αποτελούν «μέρος του αστικού ιστού» και αριθμούν σήμερα περισσότερους από 10.000 κατοίκους.

«Με τη συγχώνευση του Μέλτον στην τελευταία… δημογραφική έρευνα, η Μελβούρνη έχει περισσότερους κατοίκους από το Σίδνεϊ – και μάλιστα από το 2018», δήλωσε ο Άντριου Χάουι της υπηρεσίας ABS στην εφημερίδα Sydney Morning Herald, η οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρωτιά της Μελβούρνης αποδίδοντας σε στατιστικό τέχνασμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά επίσης ότι η Ευρύτερη Μελβούρνη θα ξεπεράσει σε πληθυσμό το Ευρύτερο Σίδνεϊ μέχρι το 2031-32.

Η ταχεία ανάπτυξη της Μελβούρνης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεταναστευτικό ρεύμα από το εξωτερικό, δήλωσε στο BBC η δημογράφος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Λιζ Άλεν. Η ίδια σημείωσε ότι το Σίδνεϊ τελεί ιστορικά σε μια «κατάστασης μέθης του ένδοξου αποκλειστικά ‘λευκού’ παρελθόντος της, ενώ η Μελβούρνη ανέκαθεν ήταν η πόλη που τιμούσε τη διαφορετικότητα.

Σήμερα η Μελβούρνη, αναφέρει η καθηγήτρια Λιζ Άλεν, παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός μετανάστευσης λόγω των εργασιακών ευκαιριών που παρέχει και των υποδομών της στην παιδεία. Ιστορικά επίσης το κόστος διαβίωσης στη Μελβούρνη είναι χαμηλότερο από αυτό του Σίδνεϊ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα