ΑΘΗΝΑ
11:22
|
09.05.2024
Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Κάνσας Σίτι αφού ένας ιδιοκτήτης σπιτιού πυροβόλησε έναν μαύρο έφηβο που χτύπησε το κουδούνι της πόρτας του κατά λάθος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι το Σαββατοκύριακο αφού ένας ιδιοκτήτης σπιτιού πυροβόλησε έναν μαύρο έφηβο που χτύπησε το κουδούνι της πόρτας του κατά λάθος.

Ο Ραλφ Γιαρλ, 16 ετών, προσπαθούσε να πάρει τα αδέρφια του από το σπίτι ενός φίλου του στις 13 Απριλίου, αλλά πήγε σε λάθος διεύθυνση.

Ο ύποπτος άνοιξε την πόρτα και πυροβόλησε δύο φορές τον κ. Γιαρλ, σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας.

Η αστυνομία άφησε ελεύθερο τον δράστη μετά τη σύλληψη, αλλά δεν τον ονομάτισε.

Ο κ. Γιαρλ είναι σε σταθερή κατάσταση με έναν απειλητικό για τη ζωή του τραυματισμό, λένε οι αξιωματούχοι.

Οι εξέχοντες δικηγόροι των πολιτικών δικαιωμάτων Μπεν Κραμπ και Λι Μέριτ εκπροσωπούν την οικογένεια του κ. Γιαρλ στην υπόθεση. Κατέκριναν τους αξιωματούχους για την απελευθέρωση του ύποπτου, ο οποίος λένε ότι είναι λευκός άνδρας.

«Δεν μπορείς απλά να πυροβολείς ανθρώπους χωρίς να έχεις δικαιολογία όταν κάποιος έρχεται να σου χτυπήσει την πόρτα – και το να σου χτυπήσει την πόρτα δεν είναι δικαιολογία. Αυτός ο τύπος πρέπει να χρεωθεί με κάτι», είπε ο κ. Κραμπ.

Ο ύποπτος μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας για να δώσει κατάθεση πριν αφεθεί ελεύθερος. Στο Μιζούρι, ένα άτομο που τίθεται υπό κράτηση για έρευνα κακουργήματος πρέπει να αποφυλακιστεί ή να του απαγγελθούν κατηγορίες εντός 24 ωρών.

Οι ερευνητές εξετάζουν εάν ο ύποπτος προστατεύεται ή όχι από τους νόμους Stand-Your-Ground της πολιτείας, οι οποίοι παρέχουν στους ανθρώπους την άδεια να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εάν αισθάνονται σοβαρά σε κίνδυνο. Οι επικριτές λένε ότι τέτοιοι νόμοι διευκολύνουν τη βία κατά των μαύρων.

«Αναγνωρίζω τα φυλετικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης», είπε η αρχηγός της αστυνομίας του Κάνσας Στέισι Γκρέιβς. «Αναγνωρίζω και κατανοώ την ανησυχία της κοινότητας και την ανταπόκριση της κοινότητας σε αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό».

Την Κυριακή, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι όπου έγιναν οι πυροβολισμοί, φωνάζοντας «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία» και «δικαιοσύνη για τον Ραλφ».

«Αυτό δεν ήταν ένα «λάθος», ήταν ένα έγκλημα μίσους», είπε η θεία του κ. charged, Φέιθ Σπούνμουρ, στο Kansas City Defender. «Δεν πυροβολείς ένα παιδί στο κεφάλι επειδή σου χτύπησε το κουδούνι. Το γεγονός ότι η αστυνομία είπε ότι ήταν “λάθος” είναι γιατί η Αμερική είναι έτσι όπως είναι».

Η κα Σπούνμουρ δημιούργησε μια σελίδα GoFundMe για να συγκεντρώσει χρήματα για τη φροντίδα του ανιψιού της. Σύμφωνα με τη σελίδα, ο κ. Γιαρλ σκόπευε να πάρει τα αδέρφια του από μια διεύθυνση στην 115th Terrace, αλλά κατέληξε στην 115th Street.

«Ο άνδρας στο σπίτι άνοιξε την πόρτα, κοίταξε τον ανιψιό μου στα μάτια και τον πυροβόλησε στο κεφάλι», αναφέρει η σελίδα. “Ο ανιψιός μου έπεσε στο έδαφος και ο άνδρας τον πυροβόλησε ξανά. Ο Ραλφ μπόρεσε τότε να σηκωθεί και να τρέξει στο σπίτι του γείτονα, αναζητώντας βοήθεια.”

Η σελίδα GoFundMe περιγράφει επίσης τον έφηβο ως «έναν από τους κορυφαίους παίκτες του κλαρίνου στο Μιζούρι», που «παίζει πολλά όργανα στη μητροπολιτική ορχήστρα νέων».

Διασημότητες όπως η Χάλι Μπέρι, η Κέρι Ουάσινγκτον και η Τζένιφερ Χάντσον έχουν κάνει χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απαιτώντας δικαιοσύνη και εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην οικογένεια Γιαρλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία

Σπηλιωτόπουλος: Έχω αποστασιοποιηθεί πολιτικά και ψυχικά από τη ΝΔ

Κολομβιανός Πρόεδρος: Καταδικάζει την απόφαση του ELN να συνεχίσει τις απαγωγές

Άμστερνταμ: 125 συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα