ΑΘΗΝΑ
10:16
|
19.05.2024
Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι σημείωσαν κέρδη τη Δευτέρα, σε μια βίαιη, πανεθνική διαμάχη για την εξουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ως εξεγερμένη ομάδα και διέταξε τη διάλυσή της, καθώς η φατρία πολέμησε τον στρατό σε θανατηφόρες συγκρούσεις που εκτροχιάσαν μια στροφή προς την πολιτική διακυβέρνηση και προκάλεσαν εκκλήσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι σημείωσαν κέρδη τη Δευτέρα, σε μια βίαιη, πανεθνική διαμάχη για την εξουσία η οποία, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, μια ακτιβιστική ομάδα, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 97 πολίτες και 45 στρατιώτες, με συνολικά 942 τραυματίες, από την έναρξη των μαχών στο το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει απολογισμό στις συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει φόβους για μια ευρύτερη εμφύλια σύγκρουση.

Βομβαρδισμοί και επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη συγκλόνισαν το Χαρτούμ τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων κοντά στο στρατιωτικό αρχηγείο, και στο Μπαχρί ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Νείλο, κοντά σε άλλη βάση, ανέφεραν μάρτυρες στις περιοχές. Καπνός ηψώθηκε από τον διάδρομο προσγείωσης του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας, όπου οι εκρήξεις και οι φωτιές ήταν ορατές στις τηλεοπτικές εικόνες.

Το σπάνιο ξέσπασμα των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του Σουδάν, φέρνοντας τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μιας πρώην πολιτοφυλακής που επρόκειτο να συγχωνευθεί με τον στρατό και της οποίας οι ηγέτες μοιράζονταν την εξουσία σε ένα κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο.

Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ηγείται του κυβερνώντος συμβουλίου, ενώ ο αρχηγός των RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, γνωστός ως Χέμενττι, είναι ο αναπληρωτής του. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είχαν σημειώσει κέρδη τη Δευτέρα.

Η RSF ισχυρίστηκε ότι είχε καταλάβει ένα αεροδρόμιο και στρατιωτικές βάσεις, ενώ ο στρατός είπε ότι είχε τον έλεγχο του αρχηγείου του παρά τις «περιορισμένες συγκρούσεις» στην περιοχή. Το Reuters επαλήθευσε βίντεο που δείχνει δυνάμεις των RSF σε ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες, αλλά δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς στο πεδίο της μάχης.

Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος σβήστηκε για λίγο μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης. Ο σταθμός άρχισε να μεταδίδει βίντεο που δείχνουν τον στρατό να καταστρέφει οχήματα των RSF, μια ημέρα αφότου η RSF ανακοίνωσε ότι είχε καταλάβει το κτίριο.

Μια παρατεταμένη διαμάχη για την εξουσία αυξάνει τον κίνδυνο να οδηγηθεί το Σουδάν σε εμφύλιο πόλεμο τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου αυταρχικού ηγέτη Ομάρ αλ-Μπασίρ σε μια εξέγερση, καθώς και να εκτροχιάσει μια διεθνώς υποστηριζόμενη συμφωνία-πλαίσιο για την έναρξη μιας πολιτικής μετάβασης που επρόκειτο να γίνει, η οποία υπογράφηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Αίγυπτος, η οποία εδώ και καιρό ήταν επιφυλακτική για τις πολιτικές αλλαγές στο Χαρτούμ, είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν. Ο Χέμενττι έχει καλλιεργήσει δεσμούς με πολλές ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός. Η Γερμανία κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποκλιμακωθούν.

«Υπάρχει μια κοινή βαθιά ανησυχία για τις μάχες, τη βία που διεξάγεται στο Σουδάν – την απειλή που αποτελεί για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και ενδεχομένως ακόμη και για την περιοχή», δήλωσε ο Μπλίνκεν στην Ιαπωνία.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Την Κυριακή φάνηκε ότι ο στρατός κέρδιζε το πάνω χέρι στις μάχες στο Χαρτούμ, χρησιμοποιώντας αεροπορικές επιδρομές για να σφυροκοπήσει τις βάσεις των RSF.

Μάρτυρες και κάτοικοι λένε ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από χιλιάδες βαριά οπλισμένα μέλη των RSF που έχουν αναπτυχθεί σε γειτονιές του Χαρτούμ και άλλων πόλεων.

Η RSF δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν τους στρατιώτες της στο αεροδρόμιο Merowe, μεταξύ του Χαρτούμ και των συνόρων με την Αίγυπτο, και σε μια βάση σε μια νότια συνοικία της πρωτεύουσας καθώς και σε μέρος ενός στρατιωτικού αρχηγείου στο κέντρο της πόλης.

Ο στρατός είπε ότι θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές μέχρι να απωθήσει τους RSF από την πρωτεύουσα, αποκαλώντας τη δύναμη αντάρτικη πολιτοφυλακή και κατηγορώντας την για λεηλασίες.

Ο ηγέτης των RSF Χέμενττι, σε ανάρτησή του στο Twitter, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση άμεσα κατά των εγκλημάτων του Μπουρχάν και περιέγραψε τον αρχηγό του στρατού ως «ριζοσπαστικό ισλαμιστή που βομβαρδίζει αμάχους από αέρος».

Η έκρηξη των συγκρούσεων το Σαββατοκύριακο ακολούθησε τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την ένταξη των RSF στο στρατό.

Η διαφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για αυτό, και τα σχέδια να τεθεί ο στρατός υπό πολιτική εποπτεία, καθυστέρησε την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου με τα πολιτικά κόμματα για τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σκοτεινός καπνός ηψώθηκε πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο σε ζωντανή μετάδοση του Al Jazeera τη Δευτέρα. Γραφεία, σχολεία και πρατήρια υγρών καυσίμων στην πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστά, ενώ τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας παρέμειναν σε μεγάλη διαταραχή.

Οι γέφυρες που συνδέουν το Χαρτούμ με τις αδελφές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπαχρί κατά μήκος των δύο κύριων διακλαδώσεων του ποταμού Νείλου είχαν αποκλειστεί από τεθωρακισμένα οχήματα και ορισμένοι δρόμοι που οδηγούσαν από την πρωτεύουσα ήταν αδιάβατοι.

Καθώς οι υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επίσης κοπεί σε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας, ορισμένοι κάτοικοι βγήκαν έξω για να αγοράσουν τρόφιμα, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές σε αρτοποιεία.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις τρεις γειτονικές πόλεις ανέφεραν ισχυρά πυρά και πυροβολικό κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και βρυχηθμό πολεμικών αεροσκαφών.

Στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, οι κάτοικοι είπαν ότι οι μάχες συνεχίζονται. «Είναι πιο ήρεμα από χθες, αλλά υπήρχε βαρύ πυροβολικό το πρωί», είπε ο Μοχάμεντ, γιατρός στο Ελ Φασέρ στο Βόρειο Νταρφούρ.

Ένας καταυλισμός για ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από προηγούμενες συγκρούσεις επλήγη περισσότερο, είπε.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέκοψε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις σε περιοχές του Σουδάν που πλήττονται από την πείνα, αφού τρεις Σουδανοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στο Βόρειο Νταρφούρ και ένα αεροπλάνο του WFP χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Το Σουδάν έχει επηρεαστεί από τα αυξανόμενα επίπεδα πείνας τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομική κρίση έχει βαθαίνει. Το WFP λέει ότι έφτασε 9,3 εκατομμύρια άτομα στο Σουδάν, μια από τις μεγαλύτερες δραστηριότητές του παγκοσμίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα