ΑΘΗΝΑ
13:50
|
27.04.2024
Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Νορβηγία με τη συμμετοχή τουλάχιστον 25.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία για την αύξηση μισθών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν 25.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στη Νορβηγία από το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, με δεκάδες χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους να προετοιμάζονται για συμμετοχή στην απεργία στις 21 Απριλίου σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τότε, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. 

H απεργία προβλέπεται να επηρεάσει σειρά κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών, της ζυθοποιίας, των μεταφορών και των μεταποιήσεων και πιο συγκεκριμένα τις εταιρείες Aker Solutions (AKSOA.OL), Norsk Hydro (NHY.OL) και της μονάδας Ringnes του ομίλου Carlsberg (CARLb.CO). Ωστόσο, σύμφωνα με τα συνδικάτα, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη συμμετοχή έως και 200.000 εργαζομένων στην απεργία, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας δεν θα επηρεαστεί.

Τα συνδικάτα απαιτούν ενίσχυση των μισθών ανάλογη με την αύξηση που έχει σημειωθεί στις τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισθοί θα πρέπει να ανέβουν κατά 5% ή περισσότερο, καθώς ο νορβηγικός πληθωρισμός προβλέπεται να αγγίξει το 4,9%.

«Η NHO επέλεξε να απορρίψει τα αιτήματά μας και να προκαλέσει απεργία» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Νορβηγικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (LO) που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους 185.000 μελών της. Από την πλευρά της, η μικρότερη Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Συνδικάτων (YS) που εκπροσωπεί επιπλέον 16.000, έχει προειδοποιήσει ότι η απεργία θα επηρεάσει τις εργασίες στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και στα μεγάλα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, καθώς και τις εργασίες σε ορισμένες υπεράκτιες εγκαταστάσεις, αλλά δεν θα επηρεάσει ωστόσο την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ή τη διύλιση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα