ΑΘΗΝΑ
01:52
|
05.05.2024
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι που αναζητούσαν πολύτιμες τρούφες στην έρημο της Συρίας σκοτώθηκαν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι που αναζητούσαν πολύτιμες τρούφες στην έρημο της Συρίας σκοτώθηκαν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές, μεταδίδει το BBC.

Άμαχοι και φιλοκυβερνητικοί μαχητές ήταν μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης την Κυριακή στην επαρχία Χάμα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν επανειλημμένα λεηλατήσει όσους αναζητούν τον μύκητα, με περισσότερα από 150 άτομα να σκοτώνονται φέτος.

Ένα κιλό μπορεί να φτάσει περισσότερο από το μέσο μηνιαίο μισθό της χώρας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana της Συρίας επικαλούμενο αστυνομική πηγή ανέφερε ότι μαχητές του ΙΚ επιτέθηκαν σε μια ομάδα αμάχων στο χωριό Ντουβαϊζίν, στην ανατολική ύπαιθρο της Χάμα, σκοτώνοντας 26 από αυτούς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), μια ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών στο έδαφος στη Συρία, ανέφερε τον αριθμό των νεκρών σε 36 και είπε ότι στα θύματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 17 μαχητές από τους φιλοκυβερνητικούς Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας.

Η αναζήτηση για τις τρούφες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς οι κυνηγοί παλεύουν με νάρκες ξηράς και οι μαχητές του ΙΚ διατηρούν κρησφύγετα στην έρημο όπου φύονται.

Αλλά πολλοί που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την ανεργία που επιδεινώνεται από τον πόλεμο της Συρίας διατρέχουν τους κινδύνους καθώς ο μύκητας μπορεί να πωληθεί έως και 25 $ ανά κιλό ανάλογα με το μέγεθος και τον βαθμό σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου $18.

Το χρονικό περιθώριο για να κερδίσει κανείς χρήματα είναι μικρό καθώς η εποχή της τρούφας διαρκεί μόνο από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.

Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις σε τροφοσυλλέκτες, με θύματα γυναίκες και παιδιά.

Τον περασμένο μήνα, 15 κυνηγοί τρούφας σκοτώθηκαν στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με το SOHR. Δεκάδες άλλοι αναφέρθηκαν επίσης ότι αγνοήθηκαν.

Σε άλλο περιστατικό τον Φεβρουάριο δεκάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν σε ενέδρα στη δυτική περιοχή της Χομς, από ένοπλους που εμφανίστηκαν ξαφνικά έξω από την έρημο με μοτοσικλέτες.

Μέρες νωρίτερα, 16 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν σε παρόμοια επίθεση με στόχο τροφοσυλλέκτες στην ίδια περιοχή.

Το 2014, οι μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους στη Συρία και το Ιράκ, επιβάλλοντας τη βάναυση κυριαρχία του σε σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους.

Η ομάδα εκδιώχθηκε από το τελευταίο της κομμάτι της επικράτειάς της το 2019, αλλά εκτιμάται ότι εξακολουθεί να έχει 5.000 έως 7.000 μέλη και υποστηρικτές που είναι κατανεμημένοι μεταξύ των δύο χωρών, περίπου οι μισοί από τους οποίους είναι μαχητές.

Η Συρία έχει καταστραφεί από έναν 12χρονο εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε αφού η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ απάντησε με θανατηφόρα δύναμη στις ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Οι μάχες έχουν αφήσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους νεκρούς και έχουν προκαλέσει τον μισό πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια του, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν έξι εκατομμυρίων προσφύγων στο εξωτερικό.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 9 εκατομμυρίων που επλήγησαν από τον τεράστιο σεισμό που έπληξε και τη γειτονική Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα