Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες ανάμεσά τους περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, που μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Έκκληση για άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν μετά από επικοινωνία που είχε με τους επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουδάν. Αυτή η εξέλιξη δείχνει εκτός κάδρου προς το παρόν με τις συγκρούσεις να μαίνονται. Ωστόσο, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera ο επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επανεπιβεβαίωσε την έγκρισή του για 24ωρη κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών. Ο στρατός του Σουδάν φαίνεται να συμφώνησε και η κατάπαυση του πυρός αναμενόταν αρχικά να ξεκινήσει στις 17:00 η ώρα Ελλάδος.
«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Κατσανιώτης.
Γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», είπε.
«Η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», εξήγησε.
Τόνισε πως αυτό που λένε σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν, είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ ανέφερε πως ο τρόπος που μπορούν να κινηθούν σαν Υπουργείο είναι «κεντρικά», «ευρωπαϊκά».
Οι χώρες της Ε.Ε. στο σύνολό τους να μπορούν – αν κριθεί απαραίτητο – είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.
Ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο Σουδάν, είχαν επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.
Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι – ανάμεσα τους Έλληνες και δύο παιδιά – είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια όπως λένε στην ΕΡΤ αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.
«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» είπε ο κ. Κατσανιώτης.
Για τους τραυματίες σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.
Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. «Ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Μαρτυρία Έλληνα: Είμαστε 4 μέρες χωρίς ρεύμα
Ο κ. Θανάσης Παγουλάτου που μένει στο Σουδάν και έχει ξενοδοχείο στο Χαρτούμ τόνισε σήμερα: «Είναι η 4η μέρα που βρίσκομαι εγκλωβισμένος στο ξενοδοχείο, μαζί με την κουνιάδα μου και 5 αλλοδαπούς πελάτες», διευκρινίζοντας ότι ευτυχώς έχουν ακόμη προμήθειες, αλλά δεν έχουν ρεύμα και καθώς η γεννήτρια του ξενοδοχείου βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο δεν μπορούν να την θέσουν σε λειτουργία. «Δεν έχουμε επιχειρήσει καθόλου να βγούμε έξω, είναι πολύ επικίνδυνο. Ακούγονται συνεχώς, πυροβολισμοί, κανονιές και εκρήξεις», πρόσθεσε ο κ. Παγουλάτος.
Αισιόδοξη δηλώνει η IGAD
Η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), δήλωσε ότι τα αντιμαχόμενα μέρη του Σουδάν έχουν έρθει σε επαφή και ότι είναι αισιόδοξη πως η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί.
«Οι [Σουδανοί] ηγέτες έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας και συντονιζόμαστε με συντεταγμένο τρόπο με την Αφρικανική Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τον Αραβικό Σύνδεσμο», είπε στο Al Jazeera ο εκπρόσωπος της IGAD Νουρ Μοχάμουντ Σιχ.
«Ο Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ έχει πολύ ισχυρές σχέσεις και με τα δύο μέρη και, όπως γνωρίζετε καλά, μεσολάβησε στην ειρηνευτική συμφωνία του Σουδάν του Οκτωβρίου 2020 στην Τζούμπα», πρόσθεσε ο Σιχ.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Δεν καταδικάζουμε κανέναν. Οι ηγέτες [της IGAD] εργάζονται απλώς προς το συμφέρον του σουδανικού λαού, το συμφέρον της περιοχής και για την παγκόσμια ειρήνη», είπε.
Στην IGAD συμμετέχουν το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Σομαλία, η Ερυθραία, η Ουγκάντα και η Κένυα.
Για επιδιώξεις γειτονικών χωρών μιλά ο στρατός
Ο στρατηγός του σουδανικού στρατού Σαμς Ελ Ντιν Καμπασί ισχυρίστηκε, μιλώντας στο Al-Arabiya, ότι δύο γειτονικές χώρες προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), χωρίς, ωστόσο, να τις κατονομάσει.