ΑΘΗΝΑ
20:10
|
02.05.2024
Για τρίτη ημέρα εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη οι 15 Έλληνες. Επίθεση δέχτηκε στην κατοικία του ο πρέσβης της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματιστεί τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, Φόλκερ Πέρτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ δέχτηκε επίθεση στην κατοικία του

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν δέχτηκε επίθεση μέσα στην κατοικία του, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού είναι ευθύνη των σουδανικών αρχών και υποχρέωσή τους, βάση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής, ο Ιρλανδός Έινταν Ο’Χάρα, είναι «καλά», ανέφερε η Ναμπίλα Μασράλι, μια εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι η προτεραιότητά μας», υπογράμμισε.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε απόψε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχέδιο για την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Σουδάν. Προέτρεψε ωστόσο τους Αμερικανούς να παρακολουθούν τη ρευστή κατάσταση στη χώρα αυτή με τη μέγιστη σοβαρότητα.

Εγκλωβισμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ

Για περισσότερες από τρεις ημέρες, δεκάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια της πανεπιστημιούπολης καθώς πυροβολισμοί πέφτουν βροχή γύρω τους και ένας φοιτητής έπεσε νεκρός στην προσπάθειά του να μετακινηθεί από τη βιβλιοθήκη προς κοντινό κτίριο.

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία για τους 15 Ορθόδοξους, μεταξύ των οποίων Έλληνες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, αλλά και για τους δύο Έλληνες τραυματίες που δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατόν να εγχειριστούν.

Εντωμεταξύ τουλάχιστον έξι νοσοκομεία έχουν χτυπηθεί από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, σύμφωνα με το Συνδικάτο των Γιατρών του Σουδάν, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις εργαζόμενοι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) που έχασαν τη ζωή τους στο Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, με αποτέλεσμα το WFP να σταματήσει προσωρινά όλες τις υπηρεσίες στη χώρα.

Διπλωματικές προσπάθειες

Σε δηλώσεις τους νωρίς το πρωί της Τρίτης, οι δύο αντίπαλες φατρίες κατηγόρησαν η μία την άλλη.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) κατηγόρησαν τον στρατό ότι διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές και ότι επιτέθηκε στα κεντρικά γραφεία του πρεσβευτή της Ε.Ε. στο Χαρτούμ, ενώ ο στρατός κατηγόρησε τις RSF για την επίθεση στην κατοικία του πρέσβη και τα κεντρικά γραφεία του WFP στο Νταρφούρ.

Ο ΟΗΕ και διάφοροι ξένοι ηγέτες έχουν ζητήσει ειρήνη, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να μιλά χωριστά με τους Μπουρχάν και Νταγκάλο την Τρίτη.

Ο Μπλίνκεν «εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για το θάνατο και τον τραυματισμό τόσων πολλών Σουδανών αμάχων» και υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για την παροχή βοήθειας, την επανένωση χωρισμένων οικογενειών και τη διασφάλιση της ασφάλειας του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7, που αποτελούνται από μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, προέτρεψαν τις φατρίες να «τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» στην κοινή τους δήλωση από την Ιαπωνία την Τρίτη.

Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των επτά.

«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο οργανισμός προσπαθεί να πείσει τα δύο αντίπαλα μέρη να συμφωνήσουν σε εκεχειρία και τους ζήτησε να προστατεύσουν πρεσβείες, γραφεία του ΟΗΕ, ανθρωπιστικές και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα