ΑΘΗΝΑ
08:02
|
19.05.2024
Οι συγκρούσεις, έστω και σποραδικά συνεχίζονται ως απόψε, ενώ η παύση πυρός υποτίθεται πως θα ξεκινούσε στις 6.00 το απόγευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμφίβολη διαφαίνεται η τύχη της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσαν αργά σήμερα το μεσημέρι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν καθώς ως και λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η συμφωνία δεν τέθηκε σε ισχύ και ας είχαν περάσει τέσσερις ώρες από την προβλεπόμενη στιγμή έναρξή της (18.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος).

Αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα (π.χ. Al Jazeera, Al Arabiya κ.α.) μετέδιδαν εικόνες από την συνεχιζόμενη ανταλλαγή πυρών αλλά και εικόνες από συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών απόψε στη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, Ομντουρμάν. Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν πως δύσκολα θα καταστεί άμεσα εφικτή η ανάσχεση των συγκρούσεων καθώς και οι δύο πλευρές διαθέτουν σημαντικές δυνάμεις σε έμψυχο υλικό, πυρομαχικά και όπλα στο φόντο ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Η φερόμενη «συμφωνία» ανάμεσα στον στρατηγό αλ Μπουρχάν και τον στρατηγό Ντάγκαλο (αρχηγός των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF)  ανακοινώθηκε μετά τις παράλληλες τηλεφωνικές  επικοινωνίες που είχε μαζί τους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενώ βρισκόταν στην Ιαπωνία όπου βρέθηκε για την υπουργική σύνοδο του G7.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV  εκτίμησε πως η κατάσταση στο Χαρτούμ είναι «πολύ δύσκολη» και πως αναζητεί παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 150 Ελλήνων που βρίσκονται στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα