ΑΘΗΝΑ
04:52
|
26.04.2024
Χωρίς νερό και ηλεκτρισμό πολλές περιοχές του Χαρτούμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες ανάμεσά τους περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, που μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Έκκληση για άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν μετά από επικοινωνία που είχε με τους επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουδάν. Αυτή η εξέλιξη δείχνει εκτός κάδρου προς το παρόν με τις συγκρούσεις να μαίνονται. Ωστόσο, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera ο επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επανεπιβεβαίωσε την έγκρισή του για 24ωρη κατάπαυση του πυρός για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών. Ο στρατός του Σουδάν φαίνεται να συμφώνησε και η κατάπαυση του πυρός αναμενόταν αρχικά να ξεκινήσει στις 17:00 η ώρα Ελλάδος.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Κατσανιώτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα