ΑΘΗΝΑ
08:28
|
03.05.2024
Ενόσω παραμένει στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, θα φιλοξενήσει στρατεύματα από 13 χώρες σε άσκηση με σενάρια προσομοίωσης επίθεσης από ξένη δύναμη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε χθες, Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου, η Aurora 23 η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 30 ετών στη Σουηδία, η οποία περιλαμβάνει σενάρια προσομοίωσης επίθεσης από ξένη δύναμη, καθώς αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο σουηδικός στρατός, το ναυτικό, η αεροπορία και η εθνική φρουρά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 26.000 στρατιωτών από 13 χώρες, θα ασκηθούν στο τι θα έκαναν εάν η Σουηδία δεχόταν επίθεση από μια ξένη δύναμη, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου και θα καλύψει μεγάλο μέρος της χώρας, με ασκήσεις στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα, σε πεδία εκπαίδευσης και άλλους χώρους.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της άσκησης ελήφθη το 2015, αλλά σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Στέφαν Άντερσον, από τότε έχουν γίνει δύο σημαντικές αλλαγές. «Από τη μια πλευρά, αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο από τη ρωσική πλευρά στην Ουκρανία, μια άβολη εγγύτητα στη γειτονιά μας. Από την άλλη πλευρά, είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, γεγονός που καθιστά αυτήν την άσκηση ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Η Σουηδία παραμένει στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, καθώς απομένει μόνο να λάβει την έγκριση του τουρκικού και του ουγγρικού κοινοβουλίου, με το πρώτο να αρνείται, μέχρι στιγμής, σθεναρά να φέρει το θέμα προς έγκριση, λόγω της άρνησης της χώρας να καταστείλει περαιτέρω την κουρδική αντιπολίτευση στη χώρα και να προχωρήσει σε εκδόσεις, ατόμων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο κ. Άντερσον τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της άσκησης ήταν να εξεταστεί πόσο αποτελεσματική θα είναι η λήψη ξένης βοήθειας σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

Στο πλαίσιο της άσκησης, περίπου 700 Αμερικανοί πεζοναύτες και ο εξοπλισμός τους θα μεταφερθούν από τη Νορβηγία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της μεταφοράς στρατευμάτων. Στο Oskarshamn, όπου βρίσκεται ένας εγκαταλελειμμένος πυρηνικός σταθμός, 100 Βρετανοί στρατιώτες θα ασφαλίσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο, έτσι ώστε η Σουηδία να μπορεί να φιλοξενήσει ένα μηχανοκίνητο τάγμα όπλων 1.000 στρατιωτών από τη Φινλανδία.

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε άσκηση αυτού του μεγέθους ήταν το 1993. Περίπου 20.000 άτομα συμμετείχαν, τότε, στην άσκηση, γνωστή ως Orkan (τυφώνας στα σουηδικά).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα