ΑΘΗΝΑ
10:24
|
02.05.2024
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Έβαν Γκέρσκοβιτς, εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Μόσχας, χαμογελώντας μέσα στο γυάλινο κλουβί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Μόσχας, για να ασκήσει έφεση κατά της κράτησής του. Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στην Αικατερινούπολη ενώ εργαζόταν στην εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Στο δικαστήριο ο Γκέρσκοβιτς στεκόταν με σταυρωμένα χέρια μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί, φορώντας ένα μπλε καρό πουκάμισο.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς χαμογελούσε, ενώ περπατούσε γύρω από το γυάλινο κουτί, ωστόσο δεν είπε τίποτα στους παρόντες δημοσιογράφους. Παρούσα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι. Αρχικά απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε αξιωματούχους του προξενείου των ΗΠΑ στον δημοσιογράφο, αλλά κατάφεραν να τον δουν τη Δευτέρα. Η κα. Τρέισι είπε ότι είναι «καλά στην υγεία του και παραμένει δυνατός». 

Ο 31χρονος Έβαν Γκέρσκοβιτς, συνελήφθη στις 29 Μαρτίου, ενώ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών εάν κριθεί ένοχος για κατασκοπεία. Η Ρωσία από τη μεριά της, ισχυρίζεται ότι προσπαθούσε να αποκτήσει απόρρητες αμυντικές πληροφορίες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Γκέρσκοβιτς όμως αρνείται οποιαδήποτε σχέση με αυτό.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν, ότι ο Γκέρσκοβιτς κάλυπτε τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ στην Αικατερινούπολη, περίπου 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι ο οδηγός του τον είχε αφήσει σε ένα εστιατόριο και δύο ώρες αργότερα, το τηλέφωνό του είχε απενεργοποιηθεί.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές- καταδίκασαν τη σύλληψή του. Ο συντάκτης του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ, τον περιγράφει ως εξαιρετικό ρεπόρτερ και δημοσιογράφο με υψηλές αρχές. Να σημειωθεί βέβαια, ότι τουλάχιστον 65 Αμερικανοί κρατούνταν στο εξωτερικό από το 2022, σύμφωνα με έκθεση του James Foley Legacy Foundation.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα